Skip to content

Elf horrorfilms voor een geslaagde Halloween

31 oktober is het weer zover: Halloween. Hoewel verkleedpartijen in Nederland inmiddels helemaal in zijn, wil de echte filmliefhebber natuurlijk maar één ding: met vrienden griezelfilms kijken op de bank. Deze titels mogen dan niet ontbreken.

Door Thijs Brandhof28 oktober 2016

still uit Rosemary's Baby (Roman Polanski, US 1968)
still uit Rosemary's Baby (Roman Polanski, US 1968)

1. Psycho (1960)

Niet alleen klassieke horrorfilm, maar simpelweg een filmklassieker. Alfred Hitchcocks regie en Anthony Perkins’ spel zijn zo tijdloos dat deze titel meer dan 50 jaar later nog steeds indrukwekkend is. De “Master of Suspense” houdt je op het puntje van je stoel.

2. Rosemary’s Baby (1968)

Nog steeds worden er veel films over duivelsaanbidders gemaakt en allemaal kijken ze af bij Roman Polanski’s meestwerk. Het mooie van deze psychologische horrorfilm is de subtiliteit en beklemmende sfeer die Polanski weet neer te zetten: is Rosemary gek aan het worden of is er echt iets niet in de haak met de buren? De laatste scène is er een die je niet snel vergeet.

3. Black Christmas (1974)

Deze Canadese film is een typisch gevalletje van “ondergewaardeerd”; een psychologische horrorfilm die draait om een vrouwensociëteit die opgeschrikt wordt door dreigende telefoontjes. En daar blijft het natuurlijk niet bij… Een sfeervolle horrorfilm waarmee je nu al in de kerststemming kunt komen.

4. The Omen (1976)

Hoewel The Exorcist (1973) door velen nog steeds aangehaald wordt als een horrorklassieker, gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar The Omen. Qua sfeer, tempo en het religieuze aspect lijken de films op elkaar, maar de paranoia en wanhoop die The Omen te bieden heeft, vind ik krachtiger dan de special effects en “gore” uit The Exorcist. Vanwege de thematiek is The Omen een ideale match met Rosemary’s Baby: The Omen gaat over een wel heel bijzonder kind – de Antichrist.

5. Halloween (1978)

Op Halloween kun je natuurlijk niet om deze klassieker heen. John Carpenters film introduceerde een van ’s horrors meest bekende iconen: Michael Myers, ofwel “The Shape”. Het verhaal draait om scholier Laurie Strode die op Halloween te maken krijgt met Myers, die Laurie en haar vrienden gedurende één nacht opjaagt. Carpenter bouwt de spanning meesterlijk op en vestigt Myers al snel als een angstaanjagende natuurkracht. Verplicht kijkvoer.

6. A Nightmare on Elm Street (1984)

“Master of Horror” Wes Craven mag natuurlijk niet ontbreken in een horrorlijstje. Hoewel zijn The Last House on the Left (1972) en The Hills Have Eyes (1977) nogal wat stof deden opwaaien in de VS, zou hij vooral beroemd worden om zijn creatie Freddy Krueger – een verknipte kindermoordenaar die de dromen van de bewoners van Elm Street onveilig maakt. Robert Englund zet deze maniak briljant neer: afstotelijk, maar toch kun je je ogen niet van hem afhouden. Check ook vooral Wes Craven’s New Nightmare (1994): een mooie voorzet op de metahorror van Cravens Scream (1996).

7. Hellraiser (1987)

Schrijver Clive Barker werd geprezen door Stephen King en “the future of horror” genoemd. Wie Hellraiser kijkt – door Barker zelf geregisseerd op basis van zijn boek The Hellbound Heart (1986) – kan het moeilijk met King oneens zijn. Naast verontrustende beelden bevat Hellraiser een drukkende sfeer, die onder meer veroorzaakt wordt door de angstaanjagende Cenobites. Niet voor tere zieltjes, deze. Aanverwante tip: Candyman uit 1992, gebaseerd op een ander verhaal van Barker.

8. Audition (1999)

Een klein uitstapje richting Azië voor deze film over een weduwnaar die via audities zijn nieuwe vrouw hoopt te vinden. Dat loopt allemaal nét anders. Ôdishon – zoals de film in Japan heet – is een film die onder je huid kruipt en je na het kijken niet snel loslaat.

9. Sinister (2012)

Goede karaktergedreven horror met als basis een moordmysterie rond snuff-films. Zo kun je Sinister omschrijven. Maar wat de film zo goed maakt, zijn alle verrassingen. Ook wordt de sfeer goed dik aangezet. Creepy.

10. The Babadook (2014)

Niet zomaar een enge horrorfilm – want dat is het –, maar eentje met diepgang en een studie van wat rouw betekent. Daarbij helpt het dat het wezen uit de titel een van de best ontworpen monsters is van de laatste jaren.

11. It Follows (2014)

In It Follows staat STD voor “sexual transmitted demon”. Hoe gek het gegeven ook klinkt, It Follows is een verrassend effectieve ode aan horrorfilms uit de jaren ’80, van setting tot soundtrack. En het is er een die je doodsbenauwd krijgt. Kijken!

Tags

Exposed