Skip to content

Exposing: Front404

Vanavond opent de nieuwe tentoonstelling Michelangelo Antonioni il maestro del cinema moderno in Eye. EXPOSED. Ook de jongens van Front404 zijn aanwezig; Bas van Oerle en Thomas voor ’t Hekke brengen hun Citytrip van Utrecht naar Amsterdam.

Door Lotte Walrave11 september 2015

De Citytrip, vertel!

Citytrip is ontstaan uit onze interesse voor nieuwe technieken, zoals virtual reality, begint Thomas. Veel toepassingen van virtual reality werken gewoon met muis en toetsenbord, en deze vorm van interactie haalt je juist weer uit deze virtuele realiteit. Daarom wilden we een meer natuurlijke manier ontwikkelen om je door de digitale wereld heen te bewegen. Hierbij werden we geïnspireerd door the Legible City van Jeffrey Shaw. Legible City (1990) was een vroege interactieve installatie met 3D-beelden. Hierin fietste je door een stad gemaakt van letters en woorden.

De wereld die je vrijdag in Eye zult zien is een vervreemde wereld vertelt Bas. Een distopische nachtmerrie, een verlaten stad. Een ‘moderne leegte’: een terugkerend thema in het werk van Antonioni. Vrijdag stap je dus op een echte fiets en waan je je voor een paar minuten in een andere wereld.

En nu even terug, Front404, waar komt dit vandaan?

Bas: Thomas en ik hebben beiden Digital Media Design op de HKU gestudeerd. We zijn samen afgestudeerd (2010) en ons afstudeerwerk PanoptICONS ging over surveillance (zie hier: http://front404.com/panopticons/). Het werk bestaat uit kraaien met een camerahoofd die je constant bekijken. Het is een kritisch werk want laat zien dat we constant bekeken worden. Het werk hing door de hele binnenstad van Utrecht en staat van sep t/m jan in het Moti musuem in Breda. De naam Front is geboren uit dit kritische werk. De lijn waarlangs de oorlog plaatsvindt, het kritische, politiek beladen.

404 is de bekendste computer error, error404. We houden heel erg van deze imperfectie. Een error of glitch is een foutje in de techniek. Een kras in de cd of ruis in de videoband bijvoorbeeld, deze legt de achterliggende techniek bloot. Het maakt het onzichtbare, zichtbaar. Vaak zorgen deze oneffenheden voor de leuke ontdekkingen. Dit samen vormt dus de naam Front404.

Citytrip, Front404
Citytrip, Front404
PanoptICONS, Front404
PanoptICONS, Front404

Hoe werken jullie als team?

Vaak is het zo dat ik ontwerp en Bas programmeert, zegt Thomas. We hebben net twee vitual reality fietsen afgemaakt voor schoolkinderen zodat ze alvast kunnen wennen aan het winterweer. In deze stad fietsen ze door een stad vol sneeuw en regen. Daarnaast zijn we nu bezig met een energiefiets. Deze moet laten zien hoeveel je moet fietsen om kwh op te wekken, en hoe dit in verhouding staat tot de apparaten die je dagelijks gebruikt. Dit werk gaat over bewustwording. Maar we maken ook graag vrij werk. Zo hebben we onlangs het werk Videoart gemaakt, een kubus van oude videobanden, dat eind deze maand te zien is op het Nederlands Film Festival. Zie: http://front404.com/videoart/

De mannen achter Front404
De mannen achter Front404

Bas van Oerle en Thomas voor ’t Hekke in hun studio in creatieve broedplaats Vechtclub XL te Utrecht. Je vindt de Citytrip tijdens EXPOSED x Michelangelo Antonioni bovenaan de arena in Eye bij ingang Cinema 1.

Tags

Exposed