Skip to content

Garrett Bradley winnaar Eye Art & Film Prize 2023

De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Garrett Bradley is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2023. Bradley krijgt de prijs voor haar grensverleggende werk, waarin ze een persoonlijke visuele stijl koppelt aan onderzoek en maatschappelijke betrokkenheid. De jury prijst Bradley’s engagement, unieke, hedendaagse esthetiek en avontuurlijke houding.

Door Eye redactie02 november 2023

Garrett Bradley, Eye Art & Film Prize winnaar van 2023. Foto: blvxmth
Garrett Bradley, Eye Art & Film Prize winnaar van 2023. Foto: blvxmth

Over Garrett Bradley

Garrett Bradley, geboren in New York City en woonachtig in New Orleans, Louisiana, is een Amerikaanse kunstenaar, docent en voor een Oscar genomineerde filmmaker. Bradleys werk omspant narratieve, documentaire en experimentele genres waarin ze thema’s behandelt als ras, klasse, familierelaties, sociale rechtvaardigheid en de sociaal-politieke geschiedenis van de Verenigde Staten. Bradley behaalde een BA aan het Smith College en een MFA aan de University of California, Los Angeles (UCLA).

In een mix van archiefbeelden en zelf geschoten nieuw materiaal spelen Bradleys films zich tegelijkertijd af in verleden, heden en toekomst. Ze verstoren zo niet alleen onze perceptie van tijd, maar bevinden zich ook in de frontlinie van prikkelende filmideeën rond objectiviteit, perspectief, waarheidsvinding en de geschiedenis van de VS.

still uit America (Garrett Bradley, US 2019)
still uit America (Garrett Bradley, US 2019)
still uit Time (Garrett Bradley, US 2020)
still uit Time (Garrett Bradley, US 2020)

In America (2019), een multi-channel video-installatie, legt Bradley een visueel archief aan van de vroege Afro-Amerikaanse cinema. Geïnspireerd door een onderzoek uit 2013 gepubliceerd door de Library of Congress dat stelt dat 70 procent van de zwijgende films gemaakt van 1912 tot 1929 verloren gegaan is, maar ook door de ontdekking en restauratie van naar verluidt de oudste overgebleven film met een volledig Afro-Amerikaanse cast (Lime Kiln Club Field Day, 1913), presenteert America een reeks vignetten van dagelijkse en soms banale momenten in de Amerikaanse geschiedenis. Bradleys film, gedraaid in zwart-wit, met muziek van Trevor Mathison en Udit Duseja van het Black Audio Film Collective (1983-1998), veronderstelt het bestaan van een filmcorpus – gemaakt door en voor Afro-Amerikaans Amerika – dat verloren is gegaan.

Voor haar lange debuutdocumentaire Time (2020) ontving Bradley de Best Director Award in de categorie U.S. Documentary Competition op het Sundance Film Festival, waarmee ze de eerste zwarte vrouw in de geschiedenis van het festival werd die deze prijs won. Time, die 57 keer genomineerd werd, zoals voor de Academy Awards, voor een prijs en ook 20 keer won.

Juryrapport

Lees hier meer over Garrett Bradley's werk en de uitreiking van de Eye Art & Film Prize 2023.

Lees meer

Eye Art & Film Prize

De Eye Prize wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar of filmmaker die een uitzonderlijk oeuvre aan het opbouwen is en op buitengewone wijze bijdraagt aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak van beeldende kunst en film. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 30.000 dat is bedoeld voor het maken van nieuw werk.