Skip to content

Giovanna Fossati treedt toe tot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscars)

Giovanna Fossati, Hoofdconservator van Eye Filmmuseum en hoogleraar Film Heritage and Digital Film Culture aan de Universiteit van Amsterdam, is een van de nieuwe leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, oftewel de Oscars. Fossati is gekozen in de categorie ‘members-at-large’ voor haar werk in filmconservering.

Door Mariska Graveland05 juli 2021

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences nodigt sinds 1927 elk jaar een selectie filmprofessionals uit die zich hebben onderscheiden door hun bijdragen aan de filmwereld. In lijn met de belofte van de organisatie om diverser en inclusiever te worden, komen de nieuwe leden dit jaar uit 49 verschillende landen buiten de Verenigde Staten. De selectie van 2021 bestaat voor 46 procent uit vrouwen en voor 39 procent uit minderheden. In totaal zijn er 395 nieuwe leden van de Academy bekendgemaakt.

De toetreding van Giovanna Fossati bij de Academy is een grote erkenning voor haar werk in de filmarchiefwereld en daarmee voor de inzet van Eye en diens medewerkers in het conserveren, restaureren en promoten van filmerfgoed.

Filmwetenschapper en conservator Giovanna Fossati werd in 2009 benoemd tot Hoofdconservator van Eye. Haar boek From Grain to Pixel (2009) geldt wereldwijd als standaardwerk over de impact van digitale technologie op het behouden, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed. De vertaling van de herziene editie (2018) is onlangs in Argentinië en Italië uitgegeven en verschijnt binnenkort ook in Spanje.

Fossati is inhoudelijk verantwoordelijk voor het Collectiebeleid en voor de academische activiteiten van Eye. Ze werd in 2013 benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

In haar dubbele rol is Fossati betrokken bij de MA Preservation & Presentation of the Moving Image. Samen met de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) bij de UvA organiseert ze jaarlijks de Eye International Conference en de collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice. Eye en UvA trekken daarnaast gezamenlijk op in verscheidene nationale en internationale onderzoeksprojecten voor het toepassen van innovatieve methodes bij het restaureren, digitaliseren en ontsluiten van filmcollecties.