Skip to content

Conferenties

Eens per jaar is Eye het toneel van een grote internationale conferentie voor filmwetenschappers, archivarissen, curatoren en restauratoren. De conferenties worden georganiseerd in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners uit zowel de wetenschappelijke wereld als de filmerfgoedpraktijk.

Still uit La peine du talion (1906).
Still uit La peine du talion (1906).
In een zwart-witfilmstrook is een tafel afgebeeld met daarop een zwarte hond. Op een stoel naast de tafel zit een witte kat recht in de camera te kijken.

Eye International Conference 2024

Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), en Laboratory for Experimental Museology (eM+) bij École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) presenteren de 9e Eye International Conference. Dit keer staat de conferentie in het teken van ‘Presenting Audiovisual Collections: Experiments and Explorations’.

Meer informatie

Eye International Conference

Eerdere edities

Op een verlichte achtergrond beweegt een gehandschoende hand een klein vergrootglas over een analoge filmstrook met het cijfer acht op een roze achtergrond (campagnebeeld Eye International Conference 2023)

Eye International Conference 2023

Eye Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam presenteren de 8e Eye International Conference van 4 t/m 7 juni 2023.

Lees meer

Eye International Conference 2022

Global Audiovisual Archiving: Exchange of Knowledge and Practices

Lees meer
Polar Bear Hunting film still

Eye International Conference 2021

Twee online masterclasses die vooruit- en terugblikken op de vorige en komende editie van de Eye International Conference, die in 2021 vanwege Covid-19 niet kon doorgaan.

Lees meer

Conferentie 2020: Water, Klimaat en Migratie

De jaarlijkse Eye International Conference bestudeert hedendaagse academische archiefkwesties en host in 2020 het tweejaarlijkse Orphan Film Symposium.

Lees meer
still uit Les six soeurs Dainef (onbekend, FR 1902)
still uit Les six soeurs Dainef (onbekend, FR 1902)

Conferentie 2019: Sisters

The theme of the Eye International Conference 2019 is Sisters, taken both literally and figuratively within a wide range of theoretical and historical angles.

Lees meer

Conferentie 2018: Activating the Archive

How can audio-visual collections be mobilized for the common good? The Eye International Conference 2018 will explore answers to these and other questions.

Lees meer

Conferentie 2017: The Reel Thing

The Reel Thing in Eye is een ​programma met een unieke line-up van 25 experts, onder wie lab-technici, academici, collectiemedewerkers, nieuwe-mediatechnologen en conservatoren.

Lees meer

2016: Exposing the Film Apparatus

Eye International Conference 2016

Lees meer

Conferentie 2015: The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema

De conferentie The Colour Fantastic snijdt uiteenlopende onderwerpen aan rond archiefmateriaal en verwante academische vraagstukken.

Lees meer

Conferentie 2014: Orphan Film Symposium 9

In 2014, Eye partnered with New York University and the University of Amsterdam to organize the first Orphan Film Symposium in Europe. This biennale was devoted to orphan works.

Lees meer

2020: Water, Klimaat en Migratie

Van 23-27 mei 2020 zou het tweejaarlijkse NYU Orphan Film Symposium terugkeren naar Eye om te onderzoeken hoe de thema's Water, Klimaat en Migratie in verweesde werken zijn verbeeld. Helaas moest de 2020 Eye International Conference / Orphan Film Symposium worden afgelast vanwege de Covid-19 pandemie. Het Orphan Film Symposium migreerde naar een online editie.

2019: Sisters

Het thema van de vijfde Eye International Conference (25-29 mei, 2019) was Sisters. Deze keer hoste Eye de tiende editie van de Women and the Silent Screen (WSS), een internationale conferentie die zich elke twee jaar buigt over de aanwezigheid van vrouwen in de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis – een veel grotere aanwezigheid dan de filmgeschiedenisboeken en de filmcanon doen vermoeden. De allereerste editie van de Women and the Silent Screen-conferentie werd in 1999 gehouden bij de Universiteit van Utrecht met filmvertoningen in het Filmmuseum in het Vondelpark. Na twintig jaar, op haar tiende jubileum-editie, keerde Women and the Silent Screen dus terug naar Nederland.

2018: Activating the Archive

In 2018 stond het vijftienjarige jubileum van de opleiding Preservation & Presentation of the Moving Image centraal. Deze master telt inmiddels circa 180 alumni die overal ter wereld bij musea, archieven en universiteiten werkzaam zijn. Het thema van de conferentie was Activating the Archive. Audio-Visual Collections and Civic Engagement, Political Dissent and Societal Change.

2017: The Reel Thing

De editie van 2017 heeft twee dagen lang geheel in het teken gestaan van de laatste, meest innovatieve restauratieprojecten. De conferentie, een speciale Europese editie van het succesvolle symposium The Reel Thing, werd georganiseerd in samenwerking met de oprichters van The Reel Thing, Grover Crisp en Michael Friend (Sony Pictures Entertainment) en de Association of Moving Picture Archivists (AMIA).

2016: Exposing the Film Apparatus

Vanwege de verhuizing naar (en opening van) het nieuwe Eye Collectiecentrum organiseerde Eye in 2016 een kleinschaliger maar desalniettemin goedbezocht internationaal symposium, Exposing the Film Apparatus.

2015: The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema

In 2015 presenteerde Eye samen met de universiteiten van Bristol, St. Andrews en de UvA de conferentie The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema over onderwerpen rondom kleurgebruik in de periode van de stille film. Het programma bevatte, naast presentaties van internationale specialisten uit verschillende disciplines, ook vertoningen van gerestaureerde en/of zelden vertoonde films.

2014: First Orphan Film Symposium

In 2014 organiseerde Eye in samenwerking met de New York University en de Universiteit van Amsterdam de eerste Europese editie van het Orphan Film Symposium, een biënnale gewijd aan zogeheten ‘verweesd’ filmmateriaal. Er kwamen ruim 200 internationale gasten uit dertig verschillende landen naar Eye.

Contact

Neem voor vragen of verdere informatie contact op met Eye Academisch: conference@eyefilm.nl