Brian is bekend van onder andere zijn Lowrey kinderanimatie (met stemmen van Sef en Winne), zijn tekeningen voor Het Minder Minder Kinderboek van Abdel Karim el Fassi én zijn eigen illustraties die al gebruikt werden voor hiphopcollectief Noah’s Ark en de tentoonstelling Bell invites in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.
Illustrator Brian Elstak: ‘Begin zo jong mogelijk met kunst’
In deze rubriek leggen we jong Nederlands talent uit de culturele sector een aantal moeilijke -en minder moeilijke- keuzes voor. Dit keer de beurt aan creative genius Brian Elstak (36).
Door Femke Pijls11 december 2016
1. Online of offline kunst?
“Oef moeilijk, moet ik echt kiezen? Vooruit, het allermooiste is natuurlijk offline, als het je lukt om mensen te enthousiasmeren om naar een plek te komen. Dat je daar samen bent en kan netwerken, daar komen altijd mooie dingen uit. Wat betreft bereik kies ik zeker voor online. Ik maak liever iets waar duizenden mensen het kunnen zien, dan misschien maar tachtig mensen. En dan natuurlijk hopen dat één iemand daarvan mijn illustratie uiteindelijk in zijn bezit heeft. “
2. Illustreren voor kinderen of volwassenen?
“Illustreren voor kinderen want zij worden uiteindelijk volwassenen. Ik ben van mening dat je kinderen al jong moet indoctrineren met kunst, zodat ze er als volwassenen mee bezig blijven.”
3. Eye: naar de film of tentoonstelling?
“Film, omdat het altijd iets toevoegt aan dat wat je al gezien hebt. Daarnaast voegt Eye ook nog eens iets toe aan de ervaring van het filmkijken omdat je hier vaak films op een bijzondere manier kunt zien. Zo heb ik hier The Hateful Eight (Quentin Tarentino, 2015) op 70mm gezien.”
4. Tot in de vroege ochtend dansen of weer als eerste op?
“Vroeg op want je hebt dan meer uren op een dag. Dan breng ik mijn kinderen naar school en sport en heb ik ook eigen tijd om iets te doen. Wel is het zo dat ik wat betreft werk vaak ’s nachts het meest productief ben, dan is er overal rust en beland ik in een soort meditatieve rust.”
5. Film of boek?
“Film, omdat ik visueel ben ingesteld. Ik vind het altijd bijzonder om andermans creativiteit te zien. Ik beschouw film als een boek waaraan meerdere creatieven hebben gewerkt, voor mij is film een boek+.”
6. Amsterdam, Rotterdam of ergens daartussen?
“Ergens daartussenin, het is fijn om een soort independent te zijn. Soms zijn mensen heel erg pro het een of het ander, ik wil graag pro alles zijn. Ik probeer altijd een stap terug te nemen en alles in een perspectief zien.”
7. Bioscoop of Netflix?
“Ik geniet erg van beiden, maar consumeer Netflix het meest. Ik vind het tof dat je vanuit je huis, als je wil, dertien uur durende films kan kijken.”
8. Jong talent of gevestigde namen?
“Jong talent, want gevestigde namen zijn al gevestigd. Daarnaast doet het iets met je wanneer je een nieuwe artiest ontdekt. Een jong talent dat het goed doet kan natuurlijk een gevestigde naam worden, het is altijd goed om op te schuiven en plaats te maken voor nieuwe namen. Jonge talenten die ik op dit moment bewonder, zijn: Stephanie Afrifa (bijna alleskunner), Yannick Jozefzoon (acteur), Roos Ferrero (model), Madja Amin (regisseur), Josephine Zwaan (singer/songwriter), Young Nnelg (rapper), Jheryll Richardson (vormgever), Kelvin “Kwame Kwanzaa” Yiadom (illustrator), Raquel van Haver (schilder), Kai de Bies (chefkok) en Senna Abraham (fotograaf).”
Josephine Zwaan - Morgen
9. Een podcast maken of illustreren?
“Ik heb een grote liefde voor illustreren en teken iedere dag. Het maken van een podcast is een nieuw ding, wat nu even stilligt en daar ga ik niet dood aan. Ik vind het interessant om mensen en verhalen te etaleren, dat kan bijvoorbeeld via een podcast maar ook door te tekenen. Ik ben een verhalenverteller en mijn kracht komt uit mijn pen.”