Skip to content

Interview met Cesar Majorana: “Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden”

Morgen vindt de opening van de tentoonstelling van Alex van Warmerdam in Eye Filmmuseum plaats. Speciaal voor de opening organiseert EXPOSED een zaalprogramma gepresenteerd door Cesar Majorana. We stelden hem een paar vragen, geïnspireerd door het universum van Van Warmerdam.

Door Exposed redactie08 juni 2018

Welke Van Warmerdam film vind je het leukst en waarom?

Als ik een pokémonkaart was, dan zou mijn speciale kracht zijn dat ik heel vaak mensen wil vertellen hoe goed ik Ober vind. Die film is mijn favoriete mix unheimlichkeit en zelfbewust.

Waarom vind je Van Warmerdam films tof?

Als ik een Alex van Warmerdam film zie, voel ik me raar, maar begrepen vanbinnen. Dan denk ik vaak aan dat opzichtige citaat wat je op mokken of t-shirts in gift-shops van musea ziet: “good art should comfort the disturbed and disturb the comforted”. Dat zijn precies zijn films voor mij! Een Van Warmerdam film helpt je snappen waarom de wereld om je heen onwennig kan voelen: geil, bedreigend, nep, grappig.

Kies je favoriete beroep en vertel waarom: postbode, ober, slager of boswachter?

Postbode. Ik heb soms last van verlatingsangst en als postbode oefen je met afscheid nemen van huizen…. Ik zou alleen totaal moeite hebben met het niet in de pakketjes kijken.

Still uit De Noorderlingen (1992, Alex van Warmerdam)
Still uit De Noorderlingen (1992, Alex van Warmerdam)

Zijn mensen dieren of rationele wezens? Waarom?

Mensen zijn irrationele wezens, want ik koop nooit zomaar een kopje koffie als ik onderweg ben, omdat ik 4 euro te duur vind voor koffie. Maar ik gaf deze week wel 40 euro uit aan een fles wijn. Want het was zogenaamd een lekkere fles wijn. Dat slaat helemaal nergens op en ik zou ook niet rationeel willen omgaan met mijn verlangen óf geld. Het leuke aan mensen is dat ze zich juist onhandig gedragen. Die viering van menselijke onhandigheid zie ik ook bij Van Warmerdam terug in zijn films.

Als jouw leven verfilmd werd, wie zou dan de hoofdrol spelen?

Hopelijk iemand met een goed verdrietig gezicht.

“Als ik een pokémonkaart was, dan zou mijn speciale kracht zijn dat ik heel vaak mensen wil vertellen hoe goed ik Ober vind”

Als je moest kiezen: nooit meer naar de film of nooit meer uit eten?

Nooit meer uit eten – lekker thuis koken en tupperware mee de bios in sneaken! Sowieso mogen sommige bioscopen hun snack-game upgraden. Uitzonderingen daar gelaten, maar in veel bioscopen reikt de culinaire kaart niet verder dan nacho’s met saus uit een bak of, erger nog, popcorn vanonder de hittelamp. Ik wil naar de film gaan en gefrituurde groentes eten. Waar is de gnocchi tijdens de film? Waarom mag ik geen bordje quiche in de zaal? Nee, laat mij maar naar de bios gaan alsof het een restaurant is. Dan ga ik een hele dag 7 gangen film kijken. Met korte films tussendoor, als amuses!

Welke vlogger moet in een Van Warmerdam film spelen? En wat voor rol?

Alle vloggers! Als levend decor: een groot bos met vloggers die allemaal mooie blaadjes hebben en waaien, maar niks te zeggen hebben.

Tags

Exposed