Skip to content

Kids (1995) doorbrak alle taboes

Hoe tegenstrijdig filmtermen als ‘blockbuster’ en ‘arthouse’ ook mogen klinken, deze liggen vaak dichterbij elkaar dan je zou verwachten. Zo is er voor Kids (1995) van Larry Clark met weinig middelen een persoonlijk inkijkje in de tiener- en skatecultuur van de jaren ’90 in New York gecreëerd.

Door Claire Hoogakker06 november 2016

Still uit Kids (1995, Larry Clark)
Still uit Kids (1995, Larry Clark)

Door het ontbreken van special effects, het improviserende karakter van het losse acteerspel en de onstabiele, intieme fotografie ontstaat er een documentaire-achtig effect. Het tegenovergestelde van de doorsnee Hollywoodproductie dus, maar desondanks was het resultaat een verbluffend kassucces met blockbuster-gehalte.

Het is een verontrustend, donker coming of age verhaal over een groep hedonistische, seksueel actieve tienervrienden in Manhattan, New York. Het doel van het hoofdpersonage Telly is om zoveel mogelijk pubermeisjes te beroven van hun maagdelijkheid. één van zijn veroveringen ontdekt dat ze hiv-positief is na dit enkele en bovendien enige avontuurtje.

Courtesy of Larry Clark
Courtesy of Larry Clark

De film was vernieuwend in de zin dat het alle taboes doorbrak: seks, drugs en ongeneeslijke geslachtsziektes. Dit veroorzaakte een hevige controverse vanwege de obsceniteit en het pornografische gehalte onder minderjarigen. Kids was niet alleen baanbrekend, vernieuwend en schokkend in 1995. Dat is het nog steeds. Maar hoe hedendaags de thema’s ook aanvoelen, de film had volgens de regisseur niet later gefilmd kunnen worden dan 1994.

Kids is daarentegen nog steeds – en terecht – een ware, rauwe cult-klassieker. Wellicht spreken deze schokkende, maar intrigerende thema’s de gemiddelde mensenmassa meer aan dan toegegeven durft te worden. Een ver-van-je-bed-show is altijd interessanter dan een uitgemolken life next door verhaal. Al ligt de sleutel tot het succes van Kids misschien juist in de combinatie van beide.

Courtesy of Larry Clark

Kids is te zien in het Looking for America programma, tot en met 21 december in Eye.

Dit artikel is geschreven oor de Masterclass Film & Leven in samenwerking met Domein voor de Kunstkritiek en De Groene Amsterdammer.

Tags

Exposed