Skip to content

Kinderen maken spannende audiotour door Amsterdam-Noord

Een groep enthousiaste kinderen uit Amsterdam-Noord werkte het afgelopen jaar in en om Eye Filmmuseum vol overgave aan de gratis audiotour Het mysterie van Kung Fu Franky. Onder begeleiding van filmmaker en museumdocent Sjoerd Niekamp bedachten ze een fantasierijk verhaal: “Het was mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelden. De groep heeft veel geleerd en goed samengewerkt.”

Door Sophie Lasance29 augustus 2022

Een groep kinderen vindt een oud filmblik op de zolder van een sportschool in de Vogelenbuurt. Ze brengen het naar Eye Filmmuseum. Als de oude film daar wordt afgespeeld, gebeurt er iets magisch. Hoofdrolspeler Kung Fu Franky stapt uit het beeld en verdwijnt. Niemand weet waar hij is gebleven… de stoere Haily gaat op onderzoek uit en heeft jouw hulp nodig!

Zo gaat een spannende audiotour door Amsterdam-Noord van start. Via audio- en videofragmenten kom je steeds een stukje verder, ontdek je de wijk en los je uiteindelijk het mysterie van Kung Fu Franky op.

We spraken filmmaker en museumdocent Sjoerd Niekamp over de audiotour, die je vanaf nu kunt volgen.

Waarom is Eye dit project gestart?

“Eye bestond 75 jaar en we wilden een cadeautje geven aan de kinderen van de buurt. Want wie jarig is trakteert! We hebben daarom een educatief project opgezet, waarbij een groep buurtkinderen zelf iets kon maken voor alle kinderen uit Noord. Een soort cadeautje aan de wijk dus.”

Hoe zijn jullie te werk gegaan?

“Een half jaar lang kwam de projectgroep iedere woensdag samen bij Eye. In de eerste periode werden er workshops gegeven en leerden de kinderen onder andere hoe je een goed verhaal vertelt, een filmpje maakt en monteert. Ook kregen ze acteerlessen, dat vonden ze erg interessant. Daarna heeft de groep de audiotour gemaakt. Wat een hele klus bleek te zijn!”

Wat vonden de kinderen het leukst om te doen?

“Acteren vonden ze, naast filmen en monteren, het allerleukste om te doen. Daarom heeft iedereen een rol in de audiotour gekregen. Maar er was ook iemand die heel erg van tekenen hield en die heeft dan weer een poster gemaakt.”

Hoe kijk jij terug op het project?

“Ik vond het bijzonder om te zien met hoeveel enthousiasme en doorzettingsvermogen de kinderen aan de tour hebben gewerkt. Afgelopen lente werd het project, dat door corona een tijdje had stilgelegen, feestelijk afgerond met een echte première in Eye. Alle kinderen waren gekomen en hadden hun ouders en grootouders meegenomen. Ze waren zo trots, dat was fijn! Wat mij betreft was dit moment ook echt het hoogtepunt van het project.”

Wie is Kung Fu Franky?

Als je in de Van der Pekbuurt woont, herken je de hoofdpersoon uit de audiotour misschien wel. Het fictieve personage Kung Fu Franky wordt namelijk gespeeld door buurtbewoner Franky. Hij is een inspiratiebron voor de kinderen, maar in het echt is hij misschien wel iets minder mysterieus én beter in Tai Chi dan in Kung fu.

Kijk maar eens in de agenda van de Meervaart

Ben je nieuwsgierig geworden? Download dan de gratis audiotour ‘Het mysterie van Kung Fu Franky’ en maak een spannende wandeling door de buurt. Na afloop mag je een speciaal speldje ophalen in de Eye Shop.

Hoe werkt het?

De audiotour start bij de ingang van Eye Filmmuseum en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het is geschikt voor families met kinderen vanaf 7 jaar. Je hebt een opgeladen smartphone en koptelefoon nodig voor iedereen die meeloopt.

Download

Download de app izi.travel via Apple Store of Google Play.

Locatie aan

Geef de app toestemming voor het volgen van de locatie van je mobiel.

Zoek

Zoek via de zoekbalk in de app naar ‘Het mysterie van Kung Fu Franky’.

Start

Download de audiotour en druk op start.

Groene pijl

Zie je het groene pijltje? Dat ben jij. Loop de trap van Eye af, de eerste verborgen locatie verschijnt dan vanzelf.

Veel succes met het oplossen van het mysterie van Kung Fu Franky!

Ontwikkeld in samenwerking met:

Fedy, Adiba en Noam, reporters van NurLimonade media, maakten een reportage over dit project en geven je een kijkje achter de schermen:

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.