Een assortiment speelklokjes van M&M, een robot uit de Transformers-film naast wat Matroesjka-poppen en later, een glas bruisende cola in extreme close-up. Het zijn materiële sporen uit onze geglobaliseerde wereld. Ze zijn zowel natuurlijk als kunstmatig, documentaire als verhalend, bewoond door zowel mensen als digitale personages. De filmmaker maakt ons er getuige van.
Terwijl we kijken naar deze potsierlijke, speelse figuurtjes horen we alleen de stem van de jongen in het Frans: zijn antwoorden op de vragen die Bennani hem stelt. Hij spreekt met een ontwapenende naïviteit en een kille nuchterheid over de grenzen tussen klassen in het moderne Marokko. Zo legt de tienerjongen uit hoe er in zijn ogen twee categorieën Marokkanen zijn, de ‘echte’ Marokkanen en de ‘kleine’ Marokkanen, en hoe de kleine Marokkanen een groep representeren met andere waarden, andere sociale codes, meer traditioneel en conservatief. Kortom, minderwaardig. Het is een klassiek voorbeeld van wij-zij-denken.
Meriem Bennani: dromen van een dansende toekomst
In haar universum brengt de beeldend kunstenaar en filmmaker Meriem Bennani een speelse humor naar voren. Dit is haar methode om een complexe werkelijkheid bloot te leggen waarin de overblijfselen van kolonialisme onze wereld bepalen. Hoe werkt dat universum van Bennani precies, en welke rol hebben de personages die erin leven?
Door Adel Ben Bella (Brown University New York)14 september 2022


“Marokkaanse scholen representeren Marokko… Wij, wij zijn de beschaafde mensen.” In een ongewoon lang fragment uit haar docufictieserie Mission Teens: French School in Morocco interviewt Meriem Bennani een puberjongen die naar een Franse eliteschool toegaat in Rabat, de hoofdstad van Marokko. In plaats van het gebruikelijke head shot kiest Bennani ervoor om met de camera te dwalen langs snuisterijen die zijn kamer versieren.


In een ander fragment luisteren we naar een bijzonder welbespraakte, dertienjarige jongen genaamd Taha. Zijn uitleg over klassenverschillen is meer inlevend. Hij noemt de ‘echte’ Marokkanen “bijna hetzelfde als wij”, maar voegt daar het cliché aan toe dat de Marokkanen die naar een Marokkaanse school gaan “ervan houden om te vechten”. Fascinerend is de vanzelfsprekende toon waarmee deze jongeren koloniale stereotypen bevestigen, en verspringen tussen cultureel en economisch klassendenken. Zij lijken dit soort denkbeelden onomwonden geïnternaliseerd te hebben, net als veel anderen die naar de eliteschool toegaan.
Of misschien is het omgekeerd, en is het de school zelf, het beroemde Descartes Lyceum waar de Marokkaanse elite en de Europese diplomaten kind aan huis zijn, waar kinderen omgevormd worden tot halve vreemdelingen ten opzichte van hun eigen land. In de ogenschijnlijk grappige wereld van Bennani, waarin gebouwen zingen, geanimeerde dieren spreken en de rai-muziek schettert, worden gecompliceerde vragen gesteld over klasse en identiteit in een hedendaags Marokko dat nog altijd verstrengeld is met neokoloniale structuren.
Onderwijs zal ons (niet) samenbrengen
Vroeg in de serie, tijdens een vermakelijk en vertederend moment, zien we Benanni’s alter-ego, de filmende en sprekende ezel. Ze verschuilt zich in de wc van de Descartes school en lijkt last te hebben van podiumvrees nu zij elk ogenblik kan beginnen aan het interviewen van de studenten.

Om de moed te vinden waarmee ze deze jongeren te woord kan staan, oefent ze een openingstoespraak waarin ze vooral zichzelf eraan herinnert dat ook zij ooit studeerde aan dit instituut.
Dit is een sleutelscène in het begrijpen van Mission Teens, en Bennani’s visuele universum in het algemeen. In het geval van Mission Teens presenteert Bennani zichzelf als getuige van de levens van deze jongeren uit de hogere klasse, maar evengoed als een product van hetzelfde instituut, een overlevering van eeuwenoude Franse aanwezigheid in Noord-Afrika. Op deze manier neemt Bennani ons mee in de vorming van haar eigen persoon en gedachtegoed. Ze staat ons toe om ook haar identiteit te bevragen, dat tot stand kwam in een klassiek koloniale bubbel.


“Ben je Frans?” vraagt een tienermeisje haar vriendin. Ze bespreken het curriculum van de school, dat elk willekeurig Frans schoolprogramma nabootst. Wat betekent het om een geschiedenis geleerd te krijgen die niet de jouwe is? Wat betekent het om een identiteit te ontwikkelen in een postkoloniale wereld, waar de nieuwe instituten opgebouwd worden uit de restanten van de oude? En hoe kunnen we rekenen op onderwijs dat haar oorspronkelijke koloniale missie voortzet: het scheiden van sociale, raciale klassen, om te spreken in de woorden van de Franse socioloog Pierre Bourdieu.
Wat betekent het om een geschiedenis geleerd te krijgen die niet de jouwe is? Wat betekent het om een identiteit te ontwikkelen in een postkoloniale wereld, waar de nieuwe instituten opgebouwd worden uit de restanten van de oude?
Van het Franse Indochina, naar Cambodja, tot in Noord- en West-Afrika, overal zijn scholen vernoemd naar de Franse wiskundige en filosoof René Descartes, de Franse wetenschapper Louis Pasteur, de hoofdman van het Franse koloniale leger Hubert Lyautey, bedoeld om wetenschap en beschaving te brengen naar werelddelen die barbaars zouden zijn. Ze laten zien hoe Frankrijk onderwijs heeft aangegrepen om de ‘beschavende’ missie te rechtvaardigen. Het tegenstrijdige is dat de verbeeldingsrijke, gevoelige wereld van Bennani tot stand kwam tussen dezelfde muren, letterlijk en figuurlijk. Dat maakt haar speelse benadering van de geglobaliseerde wereld een product van hetzelfde systeem, en tegelijkertijd een reactie op het uitvegen van culturen.

Hier, daar en overal
In sommige van haar andere werken – korte films waarin animatie en live-action documentaire samenkomen – dansen salamanders de avondzon tegemoet die wegzakt boven Manhattan. Een vrouwtjestijger filmt haar sexy dansbewegingen voor een online publiek, en een wasbeer met mondmasker vliegt van New York naar Seoul om haar ouders te bezoeken.
De salamanders in New York luisteren naar een interview met de politieke activist en wetenschapper Angela Davis. Uit het gesprek blijkt hoe onlosmakelijk het menselijk leven vandaag de dag verbonden is aan het vroegere kolonialisme.

Toch laat Bennani de onoverkomelijke realiteit van een wereld na kolonialisme af en toe terloops vervliegen, bijvoorbeeld als het interview met Davis onderbroken wordt door een sms-bericht van Kyo de wasbeer. Ze zoekt contact met haar vrienden vanuit haar ouderlijk huis in Korea. “Daar is het morgenochtend”, reageert een van de salamanders. “Ze is in de toekomst…”
In de wereld van Bennani is de toekomst alomtegenwoordig. De toekomst wordt steeds opnieuw vormgegeven in dromen en projecties, met een basis die nu al zichtbaar is in de materiële werkelijkheid. Bennani kan dromen van een dansende, verbindende toekomst omdat zij vandaag en gisteren niet uit het oog verliest.

Tentoonstelling
Meriem Bennani won de Eye Art & Film Prize in 2019. Tot en met 18 september is haar werk te zien in de tijdelijke tentoonstelling, samen met werk van Kahlil Joseph (winnaar 2020) en Karrabing Film Collective (2021).
“Bennani kan dromen van een dansende, verbindende toekomst omdat zij vandaag en gisteren niet uit het oog verliest.”
Adel Ben Bella
