Skip to content

Nieuwe installatie Film Catcher geopend in Eye

Met de Film Catcher werp en vang je films van alle tijden en genres uit Eye’s collectie. Irene Haan vertelt hoe deze nieuwe installatie je onderdompelt in een grote verscheidenheid aan fragmenten. Door ze te bekijken en vergelijken, ontdek je verrassend veel over filmtaal.

Door Tamara Klopper12 december 2022

Bezoekers in de Film Catcher
© Jordi Wallenburg

De nieuwe Film Catcher is gereed. Wat mogen we ervan verwachten?

“Met de Film Catcher zoek je ‘beeldend’ en niet op filmtitel of regisseur. Het is een speelse, intuïtieve manier om de collectie van Eye met films van alle tijden en genres te ontdekken. Je stapt een ruimte binnen waar grote projectieschermen je omringen. Loop naar een tablet op een statief. Draai ‘m, schijn ermee op de wanden. Want op die manier kun je twee dingen doen: werpen of vangen.

Ga je werpen? Kies dan een filter waarmee je Eye’s collectie gaat doorzoeken. Stad, dansen, fietsen, bloemen, paraplu’s, rood, groen, cirkels, portretten of close-ups; je hebt keuze uit 30 zoekfilters in de vorm van filmstills. Swipe jouw zoekfilter richting de wand en voilà, je wordt omringd door scènes uit films uit Eye’s collectie.

Rood resulteert in bewegende beelden met een rode brievenbus uit de jeugdfilm Het Zakmes uit 1992, rode tulpen in een vaas uit de humoristische short movie Tulips uit 1966 en een knapperend haardvuur uit At One View, een experimentele film van Paul en Menno de Nooijer uit 1989. De fragmenten worden razendsnel en simultaan de ruimte in gestreamd.

De bewegende beelden ‘stromen’ langzaam voorbij, van boven naar beneden en van beneden naar boven. Het is verrassend om te ontdekken welke fragmenten op de wanden tevoorschijn worden getoverd en wat voor beeld de combinatie van scènes oplevert. Je wordt meteen in de ervaring meegenomen.”

Drie jonge mensen bij een tablet in de Film Catcher
© Jordi Wallenburg
Een overzichtsfoto van de installatie
© Jordi Wallenburg

Wat levert het vangen op?

“Met werpen laat je je echt verrassen door de variëteit aan beelden die je te zien krijgt, terwijl je je met vangen kunt focussen op een specifieke film. Trekt een van de scènes op de wanden je aandacht en wil je weten uit welke film deze komt, dan kun je deze van de wand naar je tablet toe halen. Op je tablet zie je welke film het is en kun je zelfs de hele film bekijken. Of bijvoorbeeld je favoriete scène nog eens bekijken.”

“Waarin verschillen de scènes? Door aandachtig te kijken en vergelijken, leer je over filmtaal en ervaar je wat het met jou doet.”

Irene Haan

Hoe leer je met de Film Catcher over filmtaal?

“Met werpen zie je simultaan fragmenten uit uiteenlopende films die één aspect met elkaar gemeen hebben terwijl de tijdsbeelden van elkaar verschillen en de manieren van het verbeelden van een verhaal uiteenlopen. Het leuke is dat je de fragmenten met een gemene deler bij elkaar ziet en dat je naast deze overeenkomst juist óók goed kunt zien wat de verschillen zijn.

Waarin verschillen de scènes precies? En hoe komt dat? Zit het ‘m in de montage, het geluid, licht, setting of het spel van de acteurs? Door aandachtig te kijken en vergelijken, leer je over filmtaal en wat het met jou doet.”

“Je zult films herkennen, andere zag je niet eerder.”

Irene Haan

Voor wie is de Film Catcher?

“Met zo’n duizend films uit de collectie, zowel binnenlandse als buitenlandse, is het een ervaring voor zowel jong als oud. Soms herken je films, andere zag je niet eerder. Je komt fragmenten tegen van films van nieuwe makers, documentaires, films uit de eerste jaren van de film, experimentele films en ook jeugdfilms en animatie.

Wat je als bezoeker meekrijgt, is dat film zoveel meer kan zijn dan blockbusters. Ook zie je dat makers sinds het ontstaan van film experimenteerden met de mogelijkheden van het medium. Blijf vooral terugkomen voor een uurtje werpen en vangen, want je raakt niet snel uitgekeken.”

Twee jonge mensen voor de wand met projecties
© Jordi Wallenburg

Over Irene Haan

Irene werkt als manager digitale presentatie bij Eye Filmmuseum. Ze studeerde literatuurwetenschap, werkte voorheen onder meer als redacteur bij uitgeverijen en in communicatiefuncties. In 2002 begon ze bij het toenmalige Filmmuseum in het Vondelpark.

Foto van Irene haan voor de houten trappen in Eye Filmmuseum
Foto © Jordi Wallenburg

Rond 2008, toen bij het Filmmuseum veel analoge films gedigitaliseerd werden en er meer focus op online kwam te liggen, ging Irene zich bezighouden met de online presentatie van de films in de collectie van Eye. Sinds de verhuizing naar het IJ kwamen daar ook ‘on site’ presentaties bij, die in het museum zelf te zien zijn.

De Film Catcher vervangt de voormalige installatie 360° en is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.