Skip to content

Nieuwe Ogen

Nieuw jaar, nieuw team. In deze serie korte interviews kom je iets meer te weten over de zes cultuurliefhebbers achter EXPOSED.

Door Exposed redactie10 maart 2015

Anna Chvartchenko

Welke film heb je het meest gezien?

Wat mensen vaak niet van mij weten, is dat ik een verslaving heb voor maffiafilms. In wat voor stemming ik ook ben, ik kan er altijd eentje kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld Good Fellas talloze malen gezien en is Once Upon a Time in America een van mijn favorieten (uiteraard pronkt The Godfather ook in mijn top vijf). Het rauwe karakter, maar tegelijkertijd die vreemde familiaire warmte die in dit soort films te vinden is, geeft een combinatie waar ik door gefascineerd ben. Je kan deze sfeer tevens terugvinden in True Romance en Reservoir Dogs – films die ik ook praktisch uit mijn hoofd ken. En laten we Raging Bull natuurlijk niet vergeten!

Amsterdam Noord is:

Voor mij geweldig! Ik woon er al meer dan zes jaar en ben helemaal verliefd op het stadsdeel. Wanneer je behoefte hebt aan drukte, ben je met het pontje in twee minuutjes in de stad. Andersom bevind je je zo in rust en sereniteit. Er zijn zoveel unieke en sprookjesachtige plekjes die het ontdekken waard zijn! Men zegt dat Noord juist nu heel opkomend is, zeker vanaf het moment dat Eye zich er vestigde, maar voor mij was het altijd al een hit.

Wat wilde je vroeger worden:

Ik wilde vroeger heel graag astronaut worden. Ik hing plaatjes van mannetjes in ruimtepakken op, spaarde voor een telescoop en miste geen enkele Star Trek aflevering op televisie. Op een gegeven moment vertelde iemand mij echter dat mijn beeld van dit beroep veel te romantisch was. Ik zou me eerder op wiskunde moeten focussen, dan op het zoeken van sterrenbeelden in de lucht. Ik besloot maar snel kunstenaar te worden. Vanaf toen kon ik me op alles focussen wat ik wilde.

Floor van Hulsen

Ik weet alles over:

Als ik alles zou weten dan zou het leven natuurlijk een beetje saai zijn. Maar ik probeer alles te weten te komen over jongerenparticipatie en kunst, wat nu ook onderdeel is van mijn afstudeerscriptie.

Ik ben verliefd op:

Het Zwarte Vierkant van Malevich. Maar ook op pinguïns, mijn vriendje en Amsterdam!

Ik zou een award uitreiken aan:

Spinvis. Omdat hij heel mooie liedjes maakt die mij altijd herinneren aan mooie reizen en mijn jeugd.

Frederike de la Bije

Wat doe je het liefst op vrijdagavond?

Mijn vrijdag is heilig. In m’n studententijd was het alle dagen feest, maar sinds ik mijn week net als de rest van de westerse mens ook opdeel in midweek/weekend krijg ik de kriebels als op vrijdag de vijf in de klok zit. Het liefst begin ik vroeg op de avond met glazen wijn en een uitdijende tafel met vrienden. Daarna verplaatsen we ons naar een of ander cultureel evenement waarvan de helft wel weet waar het over gaat. We eindigen de avond dansend bij Canvas of Doka; een plek waar een ongedwongen sfeer hangt en ze de lekkerste cocktails van Amsterdam brouwen.

Ik weet niets over…

Fietsen en hun logica. Ik kan alle heiligen vervloeken wanneer mijn fietstrapper in iemand anders’ kettingkast komt en ik zwetend aan mijn fiets sta te sjorren en dat er dan een fliebeltje is dat niet meer past en mijn fiets dan aanloopt en dat dan mijn standaard constant spontaan uitklapt als ik eindelijk op weg ben en dat mijn handvaten dan van mijn stuur glippen grr…

Leukste aan Exposed?

Dat ik de hele dag mag praten en nadenken over kunst en dat ik dat mijn baan kan noemen. En dat mijn werkplek in een museum is. En dat we een hele lekkere gratis lunch krijgen.

Lotte Walrave

Wat doe je het liefst op vrijdag avond?

Op vrijdagavond rij ik het liefst op mijn oude bakbrommer, om hem vervolgens op een gekke plek in Utrecht te parkeren. Met de Brommerbios organiseer ik filmavonden in de buitenlucht waarbij iedereen kan aanschuiven voor een programma van korte films van jonge makers.

Ik ben verliefd op…

Een avondje film rond de pizzaoven in de gemeenschappelijk moestuin Dit Moest en het geluid van poppend mais op een vuurtje.

Wat wilde je vroeger worden…

Aladdin (en de wonderlamp), het leek me heerlijk om op zo’n tapijtje te vliegen.

Lih-Lan Wong

Welke film heb je het meest gezien?

Nuovo Cinema Paradiso. Een romantische, ontzettend langdurende klassieker. Ik kan deze film keer op keer kijken, vooral het deel met de kleine Toto in het Sicilië van de jaren ‘50. Over de jeugd, opgroeien, de liefde (voor film) en de vriendschap tussen vaderfiguur Alfredo en kleine Toto. Een nostalgische film met een dramatisch einde, heeeeerlijk!

Ik weet niets over…

Hashtaggen, liken, bloggen, posten, sharen… De wereld waarin alles wat je denkt, doet en droomt wordt gedeeld… Ik heb me er heel lang erg ver van gehouden, uit idealisme of zelfbescherming? A bit of both. Toch begin ik er steeds meer de lol van in te zien #lol

Wat wilde je vroeger worden

Toen ik jong was wilde ik een paardenasiel ver buiten de stad met een groot stuk weiland. Een rustplaats voor paarden, pony’s en ezels die afgedankt of afgerekend waren en bevrijd van een einde bij de slachterij. Ik was echt de ultieme dierenvriend, ik viel de dierenambulance telefonisch met van alles en nog wat lastig, een doodvermoeiend kind dus..

Stefan Schoorl

Welke film heb je het meest gezien?

Een van de films die ik het meest gezien heb is de film Mulholland Drive van David Lynch. Waarom? Aan de ene kant omdat ik hem zelf zo intrigerend vind, de sfeer die de film oproept vind ik mateloos boeiend. Aan de andere kant heb ik de film zo vaak gezien, omdat ik de film aan zoveel andere mensen wil laten zien, omdat de het naar mijn mening een verrijking van je leven is!

Ik weet alles over…

Socrates zei: ik weet dat ik niets weet. Descartes zei: er is één ding dat ik wel weet en dat is dat ik weet dat ik weet. Cogito ergo sum. Ik denk dus ik ben. Ik impliceer hiermee niet te zeggen dat ik alles over filosofie weet, integendeel, maar wat bedoelde ik nou? Ik weet het niet meer…

Leukste aan EXPOSED?

Dat ik met vijf vrouwen mag samenwerken? Dat ik automatisch het alfa-mannetje binnen de groep ben, bij gebrek aan concurrentie? Of toch dat ik inhoudelijk en organisatorisch met film bezig mag zijn binnen een van de grootste filminstituten van de wereld? Misschien een beetje van beide.

Tags

Exposed