Skip to content

Och Oscars: de 5 blunders van de 91e editie

Weer een jaar, weer genoeg gedoe. Zo lijkt het een beetje te gaan met de Oscars. Maar deze editie was een geval apart: alles wat de Academy verkeerd kon doen, deden ze ook verkeerd. Voor én tijdens de uitreiking. Ik volgde het nieuws op de voet. Niet als cinefiel, maar als ramptoerist. Een overzichtje.

Door Thijs Brandhof04 maart 2019

#1: de Kevin Hart-heisa

Het begon allemaal al niet zo lekker toen de Academy de host bekendmaakte. Kevin Hart zou de boel aan elkaar praten tijdens deze 91e editie. Dat-ie nogal homofobe tweets op z’n naam had staan werd even vergeten. Maar niet door het publiek en verschillende media. Na veel heisa trok Hart zich publiekelijk terug en ging de Academy op zoek naar een andere host. Die ze nooit vonden. Hart schnabbelde ondertussen bij met z’n kersverse excuustour.

#2: Oscars in de reclame

Waar denk je aan bij film? Juist: mooie beelden, kundig aan elkaar gemonteerd. Want zo vertelt cinema verhalen. Dus wat dacht de Academy? ‘Laten we de Oscars voor beste cinematografie en editing maar uitreiken in de reclame; toch 2 categorieën waar kijkers niet op zitten te wachten.’ Dat hebben ze geweten: filmliefhebbers overal ter wereld lieten zich horen. Waaronder niemand minder dan regisseurs Guillermo del Toro en Alfonso Cuarón. En acteur Russel Crowe die toch al nooit om de hete brij heen draait. Eenmaal teruggefloten besloot de Academy dat het inderdaad een slecht idee was. Goh.

#3: doe maar populair

De 91e editie van de Oscars zou een nieuwe categorie krijgen. Die voor de beste populaire film. Het doel was naar eigen zeggen meer filmvariatie en diversiteit tijdens de ceremonie. Maar over criteria was niet nagedacht. ‘We willen eer bewijzen aan een breder scala van films,’ legde Academy CEO Dawn Hudson uit aan Variety. Maar op velen kwam dit streven over als een wanhopige stunt om hogere kijkcijfers te scoren op de Amerikaanse tv. Uiteindelijk kwam de categorie er niet.

Still uit Bohemian Rhapsody (2018, Bryan Singer, Dexter Fletcher)
Still uit Bohemian Rhapsody (2018, Bryan Singer, Dexter Fletcher)

#4: veilig, feelgood, fake

Dan de avond zelf: Green Book sleepte onder meer de Oscars voor beste film, beste scenario en beste mannelijk bijrol in de wacht. En Bohemian Rhapsody won 4 Oscars, waaronder die voor beste montage. Dat Green Book werd bekritiseerd om een vrije interpretatie van de werkelijkheid en de zogenaamde ‘white savior’-verhaallijn (leestip 1) maakte niet uit. En Bohemian Rhapsody kwam weg met de misbruikaanklachten tegen regisseur Bryan Singer en de heftige censuur van Freddie Mercury’s leven en AIDS (leestip 2). Want, tja, je ontspant/ontsnapt toch beter met deze films, dan met BlackkKlansman of A Star Is Born.

#5: hail to the queen

Alles wat je hoeft te weten is dit: Olivia Colman won de Oscar voor beste actrice in The Favourite. Tijdens haar fantastisch charmante speech kreeg ze te horen dat ze moest afronden. En kwam ze met de enige juiste reactie. Olivia, dankjewel.

Tags

Exposed