Skip to content

Oudste bekende opname van Mardi Gras-festival New Orleans in collectie Eye Filmmuseum

Het kleurrijke carnaval Mardi Gras in New Orleans bestaat sinds 1872 en werd al vroeg op film vastgelegd. Onlangs werd bekend dat Eye Filmmuseum de oudste bewaarde opnamen van het muziek- en paradefeest in de collectie heeft. Het Amerikaanse Library of Congress voegt de korte film toe aan de National Film Registry.

Door Eye redactie14 december 2022

Mardi Gras Carnival toegevoegd aan National Film Registry

Het Amerikaanse Library of Congress voegt de korte film Mardi Gras Carnival (US 1898) toe aan de National Film Registry. Eye Filmmuseum ontdekte dit jaar dat het deze oudste bewaarde opnamen van het muziek- en paradefeest Mardi Gras in de collectie heeft, naar aanleiding van een vraag vanuit het Louisiana State Museum dat een tentoonstelling wijdt aan de geschiedenis van de Mardi Gras-optocht. Nog 150 films uit deze Mutoscope and Biograph Collection wachten op verdere restauratie, waarbij de kans groot is dat er meer zeldzame beelden uit de tijd van de vroege cinema tevoorschijn komen.

still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)
still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)

"Meer dan 70% van de stille cinema is verdwenen. Dat is een feit. Dat betekent dat elke keer dat een als verloren geclassificeerde film wordt herontdekt en hersteld, dit een evenement is dat gevierd moet worden. Eye Film Museum in Nederland loopt voorop bij deze inspanningen. Hun laatste herontdekking is een onbetaalbaar verslag van de Mardi Gras-parade van 1898 in New Orleans, een venster op een verloren moment in de tijd. Het hele team van Eye verdient de erkenning en dankbaarheid van elke filmliefhebber." - Martin Scorsese, filmregisseur

Ieder jaar worden er slechts 25 Amerikaanse films toegevoegd aan de National Film Registry, waar klassiekers opstaan als Sunset Boulevard, Vertigo en The Wizard of Oz. Dit jaar valt Mardi Gras Carnival die eer toe. Het is de vroegst bekende film van de carnavalsoptocht in New Orleans, waarop verschillende praalwagens te zien zijn. Mardi Gras Carnival (VS, 1898, American Mutoscope Company, 1’50”) maakt deel uit van de vermaarde Mutoscope and Biograph Collection van Eye Filmmuseum. Deze zeldzame verzameling bestaat uit circa 200 films, bewaard op hun originele 68mm formaat.

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 11 juli 2022:

De vondst van twee minuten film uit een bioscoopjournaal van de Mardi Gras-viering in New Orleans werd besproken in The New York Times en Smithsonian Magazine, en is daarmee wereldnieuws.

Aanleiding was de vertoning van de gedigitaliseerde opnamen in een tentoonstelling van het Louisiana State Museum, gewijd aan de Rex Organization, een van de belangrijkste organisatoren van de Mardi Gras-parades. Rex bestaat dit jaar 150 jaar.

Conservatoren van het Louisiana State Museum wilden de oudste filmopnamen tonen van het carnaval in New Orleans. Op hun zoektocht kwamen ze terecht bij het Collectiecentrum van Eye.

De collectiemedewerkers van het filmmuseum doken in de database en vonden opnamen van een Mardi Gras-parade uit 1898. Ze zijn onderdeel van de vermaarde Mutoscope & Biograph-collectie, een zeldzame verzameling vroege bioscoopjournaals in de Eye-collectie.

De zoektocht van de Amerikaanse conservatoren legde een van de ‘verborgen’ schatten van Eye bloot; het filmmuseum had het tweeminutenfilmpje eind jaren negentig al geconserveerd op film, maar het was nog niet bekend dat het de – tot nu toe – oudste bekende opnamen van Mardi Gras en van de stad New Orleans betrof.

Eye is al enige tijd bezig delen van Mutoscope & Biograph-collectie te digitaliseren op hoge resolutie (8K). Het is niet ondenkbaar dat tijdens het proces niet eerder gevonden of geïdentificeerde beelden uit de tijd van de vroege cinema tevoorschijn komen.

De gedigitaliseerde opnamen zijn behalve in het Louisiana State Museum ook te zien op YouTube:

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
De gevonden fragmenten
still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)
still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)
still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)
still uit Mardi Gras Carnival (US 1898)