Skip to content

Short Scores: Klangstof

Met Short Scores verkent Eye on Sound op een speelse manier de grenzen van de filmmuziek. Een nieuwe generatie muzikanten en componisten maakt een nieuwe mini-filmscore bij een zelfgekozen kort filmfragment uit de collectie van Eye. Klangstof koos voor Feestelijk bezoek van H. M. de koningin Wilhelmina aan Rotterdam (1899).

Door Thijs Havens04 mei 2022

Short Scores: Klangstof
Klangstof maakte voor Short Scores een nieuwe soundtrack bij Feestelijk bezoek van H. M. de koningin Wilhelmina aan Rotterdam (1899), een fragment uit de collectie van Eye.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Hi, ik ben Koen, beter bekend als Klangstof!

Klangstof
Klangstof studio

Wat inspireerde je aan dit fragment?

Het leek me in eerste instantie leuk om een moderne twist te geven aan iets heel oubolligs: het volkslied. Ik merkte dat de film een totaal andere lading kreeg toen ik het naar een duisterdere kant trok. Het hele koninklijke sfeertje voelde ineens heel geforceerd aan en ik ging daardoor zelf ook anders naar de film kijken.

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik ben begonnen met het samplen van verschillende uitvoeringen van het Volkslied. Daarna heb ik de marching drums uit elkaar geknipt en opnieuw geprogrammeerd. De blazers heb ik door een distortion module gehaald en wat gekke dingen mee gedaan. Ik ben altijd fan van deze manier van werken. Door dingen te samplen blijft het de authentieke vibe van het origineel houden, maar het geeft je tegelijkertijd ook vrijheid om extra lagen toe te voegen en er iets nieuws mee te doen.

beeld Short Scores

Alle Short Scores tot nu toe

Elke drie weken voegen we een nieuw van verse muziek voorzien fragment toe aan de collectie Short Scores, die zo steeds groter wordt.

Bekijk alle Short Scores fragmenten