Skip to content

Thuis de beste films aller tijden inhalen

Als er ooit een tijd was om gemiste films in te halen is het nu. Maar welke dan? Lijsten met de beste films aller tijden zijn er bijna meer dan films zelf, maar enkele springen eruit omdat ze gemaakt zijn door gerenommeerde instellingen of vaak gebruikt worden door filmliefhebbers.

Door Eye redactie06 april 2020

De beroemdste is misschien wel die van het Britse filmblad Sight and Sound, een uitgave van het British Film Institute (BFI) die iedere tien jaar een nieuwe lijst publiceert van de 100 beste films gebaseerd op de mening van filmcritici, programmeurs, academici en distributeurs. De laatste is uit 2022.

In de meest recente lijst staat Vertigo (1958) van Alfred Hitchcock op de eerste plaats, na vijf voorgaande edities met Citizen Kane (1941) van Orson Welles.

Een tweede lijst wordt samengesteld door filmregisseurs zelf. Tokyo Story (1953) van de Japanse regisseur Yasujirō Ozu staat daar op de eerste plaats.

still uit Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)
still uit Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)

In de VS houdt het American Film Institute (AFI) een vergelijkbare lijst van 100 beste films bij. In 2007 werd de laatste gepubliceerd met Citizen Kane op de eerste plaats. Het AFI publiceerde ook lijsten met beste films uit verschillende genres zoals komedies, romantische films, musicals en spannende films.

still uit Citizen Kane (Orson Welles, US 1941)
still uit Citizen Kane (Orson Welles, US 1941)

De bekendste lijst van populaire films gebaseerd op de mening van het publiek staat op de International Movie Database (IMDb) en bestaat uit de 250 best gewaardeerde films door IMDb-gebruikers. Op de eerste plaatst staat The Shawshank Redemption (1994) van Frank Darabont.

Een nog uitgebreider overzicht, chronologisch niet op waardering, staat in het jaarlijks geüpdatete boek 1001 Movies You Must See Before You Die met bijdragen van 70 filmcritici. De lijst van 2017 is te vinden op Wikipedia.

still uit Turks Fruit (Paul Verhoeven, NL 1973)
still uit Turks Fruit (Paul Verhoeven, NL 1973)

De beste Nederlandse films van de 20e eeuw werden in 1999 op volgorde gezet door het Nederlands Film Festival, Turks Fruit stond op nummer één. In 2008 organiseerde Nederland 2 (huidig NPO2), in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Cinema.nl en de VPRO de verkiezing van de Nederlandse Film Top 50. Zwartboek eindigde op de eerste plaats.

Vorig jaar zette de Britse website BBC Culture de 100 beste films gemaakt door vrouwen op een rij. De lijst werd samengesteld door critici, journalisten, festivalprogrammeurs en academici (de helft vrouwen) uit 84 landen. The Piano (1993) van Jane Campion eindigde op de eerste plaats. Later dit jaar brengt Eye deze film in digitaal gerestaureerde versie opnieuw uit in de landelijke bioscopen. The Piano is ook onderdeel van het komende Eye-programma Women Make Film naar aanleiding van Mark Cousins' 14-uur durende documentaire Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema.

Over film en filmgeschiedenis

Niet alleen speelfilms zijn onder handbereik, met een paar muisklikken duik je net zo makkelijk in de verhalen over films en de filmgeschiedenis. Dat is een aangename manier om je filmkennis op te frissen en te verrijken, zeker als de gidsen Mark Cousins of Martin Scorsese heten.

Filmkenner en -programmeur Mark Cousins werd vooral bekend met de 16 uur durende documentaire The Story of Film (2011, Nederlands ondertiteld te koop in de Eye Shop à € 37,95 via eyeshop@eyefilm.nl); het (nu uitgestelde) komende programma Women Make Film is gebaseerd op Cousins nieuwste documentaire Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema, Tijdens de coronacisis maakte de regisseur vanuit huis, speciaal voor andere thuisblijvers, het gratis te bekijken 40 Days to Learn Film.

Eerder maakte de Franse regisseur Jean-Luc Godard een wat hermetischere documentaire over de filmgeschiedenis: Histoire(s) du cinéma, beschikbaar op dvd. Recent gaf de Nouvelle vague-icoon een masterclass over film tijdens de gezondheidscrisis, zijn nieuwe project, oude collega's en jonge makers. Gratis online, Engels ondertiteld.

Martin Scorsese doet zijn bewondering voor de Italiaanse en Amerikaanse filmgeschiedenis uit de doeken in Il mio viaggio in Italia (My Voyage to Italy) en A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies. Beide documentaires zijn verkrijgbaar op dvd.

Heel aantrekkelijk en toegankelijk is de reeks That's Entertainment!, over de geschiedenis van Hollywood-studio MGM. That's Black Entertainment! behandelt de filmgeschiedenis van zwarte filmmakers in de periode 1929–1957; ook deze producties zijn verkrijgbaar op dvd.

Op Wikipedia is een uitgebreid overzicht te vinden van kerstfilms in verschillende categorieën zoals alle versies van A Christmas Carol en The Nutcracker. Actie, horror of de best verkopende kerstfilms.

still uit Early Spring (Yasujiro Ozu, JP 1956)
still uit Early Spring (Yasujiro Ozu, JP 1956)

Kijk en luister thuis

Thuis film kijken? We helpen je op weg!

Meer informatie