Eye Filmmuseum is toegankelijk met een geldige QR-code in de CoronaCheck-app of uitgeprint (13+) en geldig ID (14+).

Per 28 november is Eye iedere dag open tot 17:00, en geldt de 1,5-meterregel en mondkapjesplicht ook binnen.

Meer informatie
Sluit

Schenken & nalaten

Film inspireert, ontroert, geeft moed, ontspant, biedt troost en bovenal: verbindt. Zonder u geen Eye Filmmuseum. Wilt u schenken of nalaten aan Eye? Of misschien heeft u een bijzondere laatste wens of wilt u een herdenkingsceremonie in Eye organiseren?

© Paul van Riel
© Paul van Riel

Nalaten aan Eye Filmmuseum

Met een schenking als onderdeel van uw nalatenschap draagt u op een geweldige manier bij aan al onze ambities en al ons werk. U heeft de mogelijkheid uw schenking te koppelen aan een van de vaste activiteiten van Eye, bijvoorbeeld filmrestauratie, de tentoonstellingen of educatie. Maar u kunt uw schenking ook koppelen aan een door uzelf te omschrijven specifiek doel, voor zover dit natuurlijk binnen de missie en ambities van Eye ligt. Tot slot kunt U de besteding van de gelden ook aan Eye overlaten. In dat geval draagt u in zeer belangrijke mate bij aan, onder andere:

- Het beheer én behoud van ons nationaal filmerfgoed voor de toekomstige generaties
- Het toegankelijk maken voor een breed publiek door digitalisering van onze uitzonderlijke collectie, die de periode van 1895 tot heden beslaat
- Ons (nationale) onderwijsprogramma
- Onze Artists in Residence

Als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is Eye vrijgesteld van betaling van schenkings- en erfbelasting. Uw schenking komt dus geheel ten goede aan Eye.

Mogelijkheden

Overweegt u Eye in uw testament op te nemen, dan zijn daarvoor drie mogelijkheden:

Erfstelling

Met een erfstelling benoemt u Eye tot (mede-)erfgenaam. U laat dan uw nalatenschap of een deel daarvan na aan het museum.

Legaat

U kunt in uw testament ook een legaat opnemen ten gunste van Eye. Een legaat houdt in dat het museum een bepaald bedrag of goed ontvangt uit uw nalatenschap.

Fonds op Naam

Wanneer u een specifiek doel van Eye wilt ondersteunen, bijvoorbeeld educatie, onderzoek of behoud van de collectie dan kunt u door middel van uw testament uw erfstelling of legaat ook onderbrengen in een Fonds op Naam. U bepaalt dan zelf de naam van het fonds en aan welke doelstelling Eye uw nagelaten vermogen mag besteden. Het minimumbedrag voor een Fonds op Naam is €50.000. Met uw steun in de vorm van een erfenis of legaat draagt u op heel persoonlijke wijze bij aan de dromen en ambities van Eye.

Schenkingen van film of filmgerelateerde objecten

Wilt u graag uw (film)collectie schenken? Wij zijn altijd op zoek naar nieuw en bijzonder materiaal om onze collectie te versterken. Bij onze sector Collecties kunnen onze curatoren beoordelen of uw (film)collectie binnen de collectie van Eye past.

In 2012 ontving Eye van een genereuze schenker een uitgebreide collectie over Julie Andrews, waaronder unieke The Sound of Music affiches uit o.a. Japan en Australië.

Affiche The Sound of Music Japan.
Affiche The Sound of Music Japan.
Still uit de verloren gewaande Hongaarse speelfilm Munkászubbony (De werkjas) 1915.
Still uit de verloren gewaande Hongaarse speelfilm Munkászubbony (De werkjas) 1915.

In 2013 kreeg Eye een collectie van 120 filmblikken geschonken door een verzamelaar. Meerdere bijzondere titels werden geïdentificeerd, waaronder de verloren gewaande Hongaarse speelfilm Munkászubbony (De werkjas) uit 1915.

Bijzondere wens of herdenkingsceremonie

Heeft u een bijzondere wens waar wij u mee kunnen helpen? Zou u bijvoorbeeld nog een keer uw lievelingsfilm met uw dierbaren willen zien in een van onze filmzalen? Mogelijk aangevuld met een aparte ruimte erna waar u kunt na-borrelen en praten.

Eye kan ook een mooie plek zijn voor een herdenkingsceremonie. Bij Eye kunt u immers al trouwen, maar waarom ook niet de ceremonie voor dat andere heel belangrijke moment in het leven: afscheid nemen van een dierbare? Dat past ook bij de uitstraling die we willen hebben als huiskamer. Bij alle aspecten, emoties en fasen van het leven is een film te vinden. Ook een herdenkingsceremonie past in het huis van de film.

Contact

Op maat gemaakte wensen en herdenkingsceremonies zijn mogelijk. We bespreken graag uw wensen. Neem contact op met Nanette Zwaan: NanetteZwaan@eyefilm.nl

Cinema 4 is uitermate geschikt voor een privé filmvertoning
Cinema 4 is uitermate geschikt voor een privé filmvertoning.
© Martin Hogeboom
© Martin Hogeboom