Skip to content

Vaste presentatie

De mooiste cinema-apparaten uit onze collectie

Filmapparatuur (o.a. een mutoscoop) in de vaste presentatie
© Mike Bink

De presentatie is elke dag te bezoeken van 10:00 tot 18:30 op vertoon van een film- of tentoonstellingsticket en gratis voor kinderen t/m 17 jaar.

Hoe zagen cinema-apparaten en filmstroken er vroeger uit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt? De vaste presentatie in het Panorama op onze benedenverdieping geeft je een antwoord hierop. Verspreid door het gebouw belichten verschillende elementen de wereld van bewegend beeld.

Een tiener speelt met filmapparatuur in de vaste presentatie
© Martin Hogeboom
Filmapparatuur in de vaste presentatie
© Mike Bink

Panorama

Op de benedenverdieping van Eye, het Panorama, is een vaste presentatie te zien met filmapparaten die belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema markeren. Het Panorama is geschikt voor jong en oud.

Topstukken uit de collectie

In het Panorama presenteren we enkele topstukken uit de collectie, waaronder een Mitchell - een 35mm-camera waarmee vele grote Hollywoodfilms zijn opgenomen -, een mutoscoop die The Waiter van Chaplin toont, een toverlantaarn en de Kinamo, een zeer compacte camera waarmee filmpionier Joris Ivens de beroemde documentaire De brug filmde. Tezamen tonen zij de zoektocht van bevlogen uitvinders en visionairs naar het vastleggen van bewegend beeld.

Filmapparatuur in vaste presentatie
© Mike Bink
Filmapparatuur (o.a. een mutoscoop) in de vaste presentatie
© Mike Bink

De tentoonstelling geeft voor jong en oud op een toegankelijke manier antwoord op vragen als: hoe werd film vroeger gemaakt, hoe zagen de oude cinema-apparaten eruit en welke technische ontwikkeling heeft de film doorgemaakt?

Interactieve installaties voor jong en oud

De presentatie voert ook langs 360° - een ruimte waarin bezoekers omringd worden door bijna honderd filmfragmenten uit de collectie, de Pods - mini-cinema’s met driezitsbank - en langs interactieve installaties als de Flipbook en het Green Screen, waar bezoekers een zogeheten ‘duimbioscoop’ kunnen maken en kunnen figureren in een filmscène.

Uitleg en rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT)

Eye Filmmuseum biedt rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) aan door de vaste presentatie. Ook kunnen bezoekers op eigen gelegenheid op hun smartphone video's in NGT kijken door het scannen van QR codes bij de verschillende onderdelen van de presentatie, zoals de zoötrope, de toverlantaarn, de Mitchell camera en het greenscreen. Meer informatie vind je hier.

Vrienden spelen met de Green Screen installatie in de vaste presentatie
© Mike Bink
Een familie kijkt een film in een gele pod in de vaste presentatie
© Martin Hogeboom

Het Panorama is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers aan de Vrienden Loterij

© Co de Kruijf
© Co de Kruijf

Eye walk

De Eye walk is een videotour voor iedereen vanaf 7 jaar waarbij spannende films tot leven komen.

Lees meer
Een kind ontdekt de Phenakistiscoop tijdens de Eye Explore Puzzle Tour
© Martin Hogeboom

Eye Explore

Verspreid door Eye vind je enkele illustere voorlopers van de film. Door zelf te draaien en te kijken ontdek je welke technieken en optische trucs de magie van film mogelijk maken.

Film heeft niet één uitvinder. Talloze wetenschappers, pioniers en ondernemers timmerden los van elkaar aan de weg die leidde naar de camera en de projector: nog steeds dé twee fundamentele filmmachines. Op de trappen en in de gangen van Eye vind je een aantal zwarte apparaten waarmee je zelf ontdekt welke technieken de basis van film vormen. De apparaten hebben exotische namen als de phenakistiscoop, de praxinoscoop en de thaumatroop. Ze tonen magische beelden van een galopperend paard, een meisje dat touwtje springt en de gelaarsde kat.

Kinderen ontdekken de Phenakistiscoop tijdens de Eye Explore Puzzle Tour
© Martin Hogeboom
Kinderen ontdekken de Phenakistiscoop tijdens de Eye Explore Puzzle Tour
© Martin Hogeboom

Eye Explore More speurtocht

Eye Explore More is een speurtocht langs de Eye Explore-apparaten voor kinderen vanaf 7 jaar. De speurtocht zit boordevol optische illusies, opdrachtjes en puzzels. Pak je eigen speurtochtboekje en een potloodje en ga op ontdekkingsreis in Eye Filmmuseum. De speurtocht kost €1,-. Haal je speurtocht in de Eye Shop of bij de balie.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Een jongen en een meisje bestuderen de Eye Explore More puzzle tour
© Martin Hogeboom
Eye explore

Eye Explore is in genomineerd voor de Children in Museums Award 2018

Luisterbank

Eye Listen

Halverwege de trappen van de arena kun je plaatsnemen op een van de luisterbanken. Neem een koptelefoon en duik in de wereld van enkele beroemde filmklassiekers.

In scènes van elk vijf minuten wordt in 3D-geluid een levendig verhaal verteld over de totstandkoming van vier films. Het perspectief is dat van de cameraman (Jaws), de scenarioschrijver (Chinatown), de editor (Lola rennt) en de componist (Once Upon a Time in the West). Na het beluisteren begrijp je hoe de beroemde scènes in de films gemaakt zijn.

Setfoto's in Eye

Eye on Set

De collectie van Eye bevat 95.000 foto’s die zijn gemaakt op de filmset.

Op zeven monitors bovenaan de trappen van de Arena zijn wisselende setfoto’s te zien van films als Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999), Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979) en More Sweetly Play the Dance (William Kentridge, 2015). Kijk naar tientallen beroemde regisseurs aan het werk, samen met hun cast en crew.

Affichegalerij in Eye
© Martin Hogeboom

Affichegalerij

De meer dan 52.000 unieke filmaffiches vormen een bijzondere collectie van Eye. Van de beginjaren van de film tot affiches van de laatste blockbusters en arthousefilms: samen geven ze niet alleen een beeld van de geschiedenis van de film, maar ook van de ontwikkelingen in de grafische vormgeving. In het museumgebouw tonen we een steeds wisselende selectie die aansluit op de actuele programmering.

Huidige selectie