Skip to content
NLEN

Hanna Haaslahti / FI, DEUZE, 2021

Hoe ontstaan rellen? Hoe voelt het om agressor, slachtoffer of toeschouwer te zijn in een razende massa? Captured is een immersieve installatie die je dit zelf laat ervaren. Je digitale dubbelganger stapt een virtuele gemeenschap binnen met die al snel tegenover elkaar komen te staan. Als acteur én toeschouwer ervaar je hoe groepsdruk en gedragsbesmetting individuen kunnen meeslepen in situaties die niet meer eenvoudig te beheersen zijn. Gratis toegang.

poster Xtended: Captured (Hanna Haaslahti, FI/DE 2021)

We denken graag dat we verantwoordelijke individuen zijn, die controle hebben over onze handelingen. Maar soms ontstaan er situaties waarin collectieve instincten de overhand nemen. In deze machtsdynamiek verdwijnt de ratio op de achtergrond en nemen primaire reacties van vechten, vluchten of bevriezen het over. Dit zijn situaties waarin radicalisering ontstaat.

Voor de installatie Captured ontwierp de Finse mediakunstenaar Hanna Haaslahti een ‘capture station’ dat het gezicht van de toeschouwer scant en het toekent aan een rode, groene of blauwe avatar. Zo word je zelf onderdeel van de installatie. De simulatie bestaat vervolgens uit twee fasen. In de Motley State zijn de dubbelgangers afgebeeld als een lopende gemengde groep die samen ergens naar op weg lijkt. Voor je het weet ontstaat er een situatie waarin één kleurgroep tussen de dubbelgangers wordt vernederd.

Dan volgt de Segregation State. Een speciale dubbelganger, de Gamechanger, kan de loop van het verhaal veranderen door het gedrag van andere avatars rechtstreeks te beïnvloeden. Zo maakt deze simulatie je als acteur en toeschouwer onderdeel van het onvoorspelbare gedrag van massa’s mensen. Wat ben jij: dader, slachtoffer of toeschouwer?

Over Hanna Haaslahti
Hanna Haaslahti is een Finse regisseur en mediakunstenaar die werkt met bewegend beeld en interactie. Haar interesses liggen in computergegenereerde beelden en de implicaties daarvan voor sociale relaties. Ze exposeerde haar werk op tal van internationale mediakunstfestivals en galerieën, waaronder Ars Electronica, Hamburg Kunsthalle, HEK (Basel) en BFI (Londen). Haar werk maakte deel uit van CPH:LAB 2018, Venice Film Festival Gap-Financing Market 2019, Lift 2019 en VRHAM 2020. Ze was een Sundance New Frontier Story Lab-fellow in 2020.

Dagelijks geopend van 10:00-23:00, 12 mei - 6 juni.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hanna Haaslahti

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FI, DEUZE

Taal

zonder

Ondertiteling

ZONDER

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Xtended: Captured (Hanna Haaslahti, FI/DE 2021)
Xtended: Captured (Hanna Haaslahti, FI/DE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.