NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)

Gebroken spiegels

Marleen Gorris / NL, 1984 / 105 min.

Marleen Gorris' feministische speelfilm combineert knap twee verhaallijnen: een realistisch drama en een thriller. Het lot van een prostituée en een in de kelder opgesloten vrouw blijken met elkaar verbonden. Gorris shockeerde destijds met haar visie op mannelijke seksuele exploitatie en geweld tegen vrouwen.

poster Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
In sexclub Happy House ontvangen Madam Ellen en haar prostituées hun klanten en heeft een debutante haar eerste ervaring als sekswerker. Tegelijkertijd wordt een huisvrouw door een man ontvoerd en in een kelder opgesloten. Langzaam wordt duidelijk hoezeer het lot van alle vrouwen is verweven.

Deze vrouwen zijn objecten in de ogen van de mannen. Marleen Gorris brengt dit geraffineerd in beeld door de vrouwen heel anders te filmen als de mannen afwezig zijn. Zijn de vrouwen alleen, dan kijken we mee met hun perspectief. Zijn er daarentegen mannen aanwezig, dan zien wij de vrouwen via de ogen van de mannen: als prostituées.

Hoewel Gebroken spiegels destijds werd gezien als een extreme film, die verschillende critici in het verkeerde keelgat schoot, wordt de film inmiddels gezien als een Nederlands hoogtepunt uit de productieve filmjaren tachtig.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marleen Gorris

Productiejaar

1984

Productieland(en)

NL

Originele titel

Gebroken spiegels

Lengte

105 min.

Taal

Nederlands

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
still uit Gebroken spiegels (Marleen Gorris, NL 1984)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.