Skip to content
NLEN
Still uit Viral (Shriejan Paudel, 2021, NL)

Visuele ode aan de vrijheid

Keti Koti: Visuele ode aan de vrijheid

Vanavond brengen we een visuele ode aan verschillende vormen van vrijheid, ter gelegenheid van de viering van Keti Koti. Met vier korte films van makers met een biculturele achtergrond: Watamula van Kevin Osepa, Pariba van Aramis Garcia Gonzalez, Viral van Shriejan Paudel en Kraaiennest van Flynn von Kleist.

poster Keti Koti special: Visuele ode aan de vrijheid
Dit verzamelprogramma is mede-samengesteld door Imane el Oualkadi (Alien Mag) en regisseur Kevin Osepa. Met inleiding en Q&A onder leiding van schrijver en filmprogrammeur Guus Schulting.

Programma

 • still uit Watamula (Kevin Osepa, NL 2020)

  Watamula

  Kevin Osepa, 2020, Curaçao, 25'
  Beeldend kunstenaar en filmmaker Kevin Osepa, voor wie de identiteit van jonge Afro-Caribiërs een belangrijk onderwerp is, boetseert deze korte film tot een magisch-realistisch panorama waarin landschap en lotsbestemming, spiritualiteit, sensualiteit en machismo samenkomen. Hoofdpersoon René duikt op uit een rivier en zet zijn tocht voort naar Watamula, ‘de plek waar Curaçao ademt’. Een reis door het leven, alledaags en mystiek
  verbeeld door beeldend kunstenaar en filmmaker Kevin Osepa.

 • Still uit Pariba (Aramis Garcia Gonzalez, 2019, NL)

  Pariba

  Aramis Garcia Gonzalez, 2019, NL, 14'
  De vriendinnen Julie en Xiomara vieren zoals ieder jaar samen carnaval. De dag bestaat uit hun vaste rituelen, maar bij Julie komt langzaam het besef dat ze Xiomara - die van Aruba naar Nederland gaat verhuizen - volgend jaar moet missen. De meiden zullen elkaar nooit meer zien zoals ze dat nu doen. De melancholieke film vertelt het verhaal van honderden leerlingen die jaarlijks de ABC-eilanden verlaten vanwege een studie in Nederland. Dit betekent dat ze alles en iedereen achterlaten om een nieuw leven te beginnen in een vreemde omgeving.

 • Still uit Kraaiennest (Flynn von Kleist, 2018, NL)

  Kraaiennest

  Flynn von Kleist, 2018, NL, 13'
  De dertienjarige Joey (Yfendo van Praag) heeft geen zin zijn pleeggezin te verlaten om naar zijn biologische moeder te gaan. Eenmaal thuis aangekomen lijkt alles mee te vallen. Tussen het feestvieren loopt de spanning echter op. Is er toch niets veranderd en stevent dit gezin weer af op een emotionele scheiding, of weten ouder en kinderen een nieuwe balans te vinden?

  Regisseur Von Kleist breidde zijn korte film uit tot de veelgeprezen lange speelfilm I Don't Wanna Dance. Op zijn zestiende nam Yfendo van Praag de vrijheid om voor zichzelf te kiezen. ‘Oké, dan ben ik de eerste Surinamer die zijn moeder kan loslaten. Als oudste kind heb ik haar altijd willen helpen en steunen. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat het belangrijk was om voor mezelf en mijn jongere broer en zus te kiezen', zo zei hij in een interview met de VPRO Gids.

 • Still uit Viral (Shriejan Paudel, 2021, NL)

  Viral

  Shriejan Paudel, 2021, NL, 23'
  Nina (26) en haar vriendinnen gaan viral met een videoclip. Ze maken zich klaar voor hun grote tv-debuut.  Als blijkt dat zij onder valse voorwendselen naar de uitzending zijn gehaald, staat Nina voor de keuze: moet ze gaan voor haar carrière of deze unieke kans pakken om een statement te maken als ondervertegenwoordigde zwartefilmmaker? Door drie jonge vrouwen te portretteren die kiezen voor een vrijheid van dit soort discriminatie stelt Paudel vervelende stereotyperingen aan de kaak. Na afloop Q&A met regisseur Shriejan Paudel en scenarist Ashanti Vreden.

Details

Lengte

99 min.

Originele titel

Visuele ode aan de vrijheid

Taal

Nederlands

Ondertiteling

Engels

Drager

DCP

Why in Eye

Ter gelegenheid van de de nationale herdenking afschaffing slavernij op 1 juli programmeert Eye een avond met vier korte films over hervonden vrijheid van makers met een bi-culturele achtergrond. In korte nagesprekken kan het publiek met de makers in gesprek over de films en betekenis van Keti Koti.

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.