Skip to content

MovieZone

MovieZone is het jongerenplatform van Eye Filmmuseum en wil een plek zijn waar jongeren met uiteenlopende achtergronden de ruimte krijgen om, met coaching, eigen initiatieven te ontplooien.

Het publiek tijdens een MovieZone zaalprogramma
© Ilyas Gün

Volg MovieZone op:

Jongeren met interesse in film- en beeldcultuur worden geïnspireerd met verschillende masterclasses en workshops. Ze leren onder meer hoe je videocontent maakt voor de MovieZone-kanalen; ook helpen we hen bij het opbouwen van een netwerk in de audiovisuele sector. Daarbij richten we ons op beeldcultuur in de ruimste zin van het woord.

Aanmelden voor MovieZone is dit najaar weer mogelijk. De nieuwe MovieZone trajecten gaan begin 2023 van start. Wel organiseren wij nog een paar gratis toegankelijke MovieZone events de komende maanden. Hou onze instagram in de gaten voor de laatste MovieZone updates.

Hieronder een overzicht van de talentontwikkelingsprogramma’s.

Social Club

Voor jongeren die interesse hebben in beeldcultuur maar nog niet helemaal weten welke richting ze op willen, de zogeheten ‘new kids on the block’. Ze nemen deel aan inspiratiesessies en ontwikkelen content voor de socials van MovieZone. Vaardigheden waar aan gewerkt wordt zijn: conceptontwikkeling, branding, pitchen en netwerken. In dit traject werken we o.a. samen met Funx EMPWR.

MovieZone Social Club (© Jim de Vries)
© Jim de Vries
MovieZone Redactieraad (© Jim de Vries)
© Jim de Vries

Redactieraad

De externe redactie van MovieZone bestaat uit makers die al een tijdje bezig zijn met beeldcultuur, in verschillende disciplines. Het team bestaat uit vijf leden die individueel – of in samenwerking met externe partners (o.a. Alien Mag, Girls in Film) – vernieuwende content maken die relevant is voor de doelgroep.

Creative Producers

Creative Producers zetten film en beeldcultuur in als middel om in gesprek te gaan met het publiek. Ze nemen deel aan inspiratiesessies en ontwikkelen evenementen, van begin tot eind. Creative Producers houden zich bezig met research, conceptontwikkeling, pitchen, programmering en productie.

MovieZone Creative Producers (© Jim de Vries)
© Jim de Vries
MovieZone Professionaliseringstraject
© Quinty Foort

Prof. traject

Het doel is jongeren te ondersteunen in het vormgeven van een professionele praktijk in de film- en mediawereld, om zo de eerste stappen te zetten in het werkveld. Het traject is een samenwerking met broedplaats de Kazerne en productiebedrijf Czar Amsterdam.

MovieZone Talentscreening (© Maryam Touzani)
© Maryam Touzani

Talentscreening

Drie jongeren krijgen begeleiding bij het samenstellen van een (film)programma. Ze besluiten welke invalshoek het programma krijgt en welke sprekers, films en beeldfragmenten daar goed bij passen. Het doel is om talentvolle makers in de schijnwerpers te zetten.

MovieZone organiseert dit programma in samenwerking met wisselende externe partijen (o.a. Alien Mag, Kutmannen en Zouka) die inhoudelijke input leveren en meedenken.

Aware

Twee beginnende makers de kans een korte film te realiseren met productiebedrijf Millstreet Films. Ze doen ervaring op en bouwen aan een portfolio. Ook is er ruimte voor drie stagiaires om mee te lopen in de disciplines set-design, camera en productie. Aware maakt onderdeel uit van het financieringstraject De Ontmoeting.

Alle MovieZone-deelnemers krijgen een vergoeding voor hun werk.

Silver Screen - Het witte doek is allang zo veel meer dan alleen het witte doek.

Afgelopen jaar (2021) heeft één van de jongerenteams van MovieZone: de Social Club, gewerkt aan een brandingsvideo. Zij hebben gekeken naar wat de belangrijkste boodschap is van onze jongeren community en waarom MovieZone zo veel impact maakt op de nieuwe generatie filmmakers.

Samen met filmproductiebedrijf Vigics, regisseur Robbert Doelwijt Jr. en alumnus MovieZoner Ian Del Angel hebben de Social Clubber’s in het proces van concept tot daadwerkelijke draaidag hard gewerkt.

Niet alleen voor de schermen, maar ook achter de schermen hebben wij de kracht van onze community bewezen. Wij van MovieZone zijn ontzettend trots op het eindresultaat, help jij mee onze community uit te breiden?

Silver Screen is een film door Amin Markai, Annemarie Eijlders, Chamique Anasagasti, Shakil Voss, Mees Wagenmaker, Nahla Attahi, Cheriva Volney, Sam Olson, Vincent van den Brink, Alicia Monsma, Lieve Goedhart, Angie Louws, Chardennay Martis, Uriēl Matahelumual en Shanella Bleecke.

Regie: Robbert Doelwijt Jr.
Video + Edit: Ian Del Angel

logo MovieZone

Wil je je aansluiten bij een van de clubs of meer weten over MovieZone? Neem contact op met Harriët Mbonjani.

MovieZone wordt mede mogelijk gemaakt door:

MovieZone Social Club (© Angie Louws)
© Angie Louws