Skip to content

Winnaar Eye Prize 2017 | Wang Bing

Kunstenaar/filmmaker Wang Bing is de winnaar van de derde Eye Art & Film Prize.

Wang Bing. © Bertrand Meunier.
Wang Bing. © Bertrand Meunier.

De in Beijing woonachtige Wang Bing heeft een belangwekkend oeuvre waarin hij zowel gebruik maakt van documentaire film en speelfilm als van video-installatie.
Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Wangs monumentale films, zoals West of Tracks, zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen, waarin tijd en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Deze films stellen de grotere verhalen van het hedendaagse China ter discussie door de gewone, alledaagse menselijkheid te benadrukken. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, met gebruikmaking van een digitale camera, natuurlijk licht en omgevingsgeluid.

Wang Bing

Wang Bing werd geboren in 1967 in Xi’an in de Chinese provincie Shaanxi en studeerde fotografie aan de Lu Xun Academy of Fine Art en cinematografie aan de Beijing Film Academy. In 1999 begon hij zijn carrière als onafhankelijk filmmaker. West of Tracks (Tiexi qu), een omvangrijk documentair werk van meer dan 9 uur, werd in 2003 officieel uitgebracht en was internationaal direct succesvol. Naast zijn documentaire films (Three Sisters/San zimei, ’Til Madness/Fengai), beweegt hij zich ook op het gebied van de video-installatie (Crude Oil/Yuanyou, een film van 14 uur), fictiefilm (Brutality Factory/Baoli gongchang, The Ditch/Jiabiangou), en fotografie.

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.
Wang Bing, winnaar van de derde Eye Art & Film Prize. Film door Caroline Champetier.

Wang Bings werk werd geselecteerd voor talrijke prominente internationale filmfestivals, waaronder het Filmfestival van Cannes, Venetië, Berlijn en Rotterdam. Diverse films van zijn hand werden onderscheiden met internationale prijzen, waaronder de prijs voor Beste Film in de sectie Orizzonti van het 69e Internationale Filmfestival van Venetië voor Three Sisters (2012). Hij is gelauwerd door critici en internationaal erkend als een van de meest belangrijke Chinese kunstenaars, documentairemakers en filmregisseurs van zijn tijd, en werd met diverse retrospectieven in musea geëerd, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en de Cinémathèque Royale de Belgique in Brussel. In 2017 neemt hij deel aan documenta 14 in Athene, Griekenland en Kassel, Duitsland.

Til Madness Do Us Part (2013, Wang Bing). © Asian Shadows.
Til Madness Do Us Part (2013, Wang Bing). © Asian Shadows.
Still uit 15 Hours (2017, Wang Bing).
Still uit 15 Hours (2017, Wang Bing).

“Wang Bing is een waarachtige en authentieke kunstenaar die met zijn compromisloze werkwijze blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de hedendaagse samenleving en zijn visie op de condition humaine. Zijn vakkundig opgebouwde werk toont een diepgaande kennis van de visuele taal en heeft een sterke présence, zowel in de cinema als in de kunst. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.””

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum en voorzitter van de Eye Art & Film Prize, namens de jury.

In de lente van 2018 opende Eye een tentoonstelling over Wang Bing en de twee eerdere winnaars van de Eye Art & Film Prize, Hito Steyerl en Ben Rivers.