Skip to content

Persberichten

Hieronder staan alle persberichten van de afgelopen maanden. Heb je interesse in persberichten uit voorgaande jaren? Dan kun je contact opnemen met Rachel via pers@eyefilm.nl. Vergeet niet de naam van de tentoonstelling of het filmprogramma te vermelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Altijd het laatste nieuws ontvangen?

Meld je aan voor de perslijst en ontvang voortaan alle persberichten van Eye Filmmuseum.

Aanmelden perslijst

Eerdere persberichten

Podcast Op de vijfde rij bij Septimius Awards

13 februari 2024 – In de nieuwe podcastaflevering van Op de vijfde rij…, een podcast van VPRO Cinema en Eye Filmmuseum, duikt filmjournalist Cesar Majorana in de mysterieuze wereld van prijzengala Septimius Awards.

Bekijk persbericht (PDF)

Filmprogramma Claire Denis – Trouble-Making Magic

16 januari 2024 – In Eye Filmmuseum is van 29 februari t/m 20 maart een omvangrijk retrospectief te zien rond Claire Denis, een van de belangrijkste filmmakers van Frankrijk.

Bekijk persbericht (PDF)

Eye Meets Marmoucha

15 januari 2024 – Eye Filmmuseum en Marmoucha, een collectief voor muziek en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, slaan de handen ineen en presenteren drie minifestivals, met vertoningen van bijzondere stille films met live muzikale begeleiding.

Bekijk persbericht (PDF)

Vrijwel alle films Ed van der Elsken te zien op Eye Film Player

6 december 2023 – Ed van der Elsken werd beroemd als fotograaf, maar was ook een gedreven filmer. Bijna alle Van der Elsken-films in de Eye-collectie zijn op hoge kwaliteit geremasterd en vanaf 6 december gratis wereldwijd te bekijken op de Eye Film Player, de streamingdienst van Eye.

Bekijk persbericht (PDF)

Tentoonstellingen en filmprogramma’s 2024 in Eye

29 november 2023 – Eye Filmmuseum maakt de tentoonstellingen en een selectie van de filmprogramma’s van 2024 bekend. Met onder andere drie nieuwe tentoonstellingen en filmprogramma's rond Claire Denis, Coen Brothers, Powell & Pressburger en Satyajit Ray.

Bekijk persbericht (PDF)

Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor – Cosmic Realism

27 november 2023 – Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Te zien vanaf 20 januari 2024.

Bekijk persbericht (PDF)

Britain's Brightest – De films van Andrea Arnold & Lynne Ramsay

18 oktober 2023 – Eye Filmmuseum presenteert een uitgebreid filmprogramma van de twee eigenzinnige regisseurs Andrea Arnold & Lynne Ramsay. Te zien van 1 december 2023 tot en met 3 januari 2024.

Bekijk persbericht (PDF)

Xtended en DocLab presenteren: Shadowtime & Our Ark

12 oktober 2023 – Eye Filmmuseum’s Xtended-programma en IDFA DocLab presenteren de Nederlandse première van de VR-ervaring Shadowtime én de vertoning van de korte film Our Ark (2021) van Kathryn Hamilton en Deniz Tortum. Te zien van 10 − 19 november 2023 tijdens IDFA.

Bekijk persbericht (PDF)

Sweet 16 viert 100 jaar 16mm-film

5 oktober 2023 – Eye Filmmuseum viert in het programma Sweet 16 het 100-jarige bestaan van het revolutionaire 16mm-filmformaat.

Bekijk persbericht (PDF)

Donna: vrouwen in verzet gratis wereldwijd te streamen op Eye Film Player

6 september 2023 – De documentaire Donna: vrouwen in verzet is vanaf vrijdag 22 september kosteloos en wereldwijd te streamen op Eye Film Player. Dit bijzondere tijdsdocument werd onlangs door Eye digitaal gerestaureerd.

Bekijk persbericht (PDF)

Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.

31 augustus 2023 – Eye Filmmuseum presenteert een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar films en video-installaties richten zich op de relatie tussen mensen en andere wezens. Te zien vanaf 14 oktober 2023.

Bekijk persbericht (PDF)

Written and Directed by Preston Sturges

18 juli 2023 – Eye Filmmuseum toont het werk van een van de meest briljante scenarioschrijvers én regisseurs uit Hollywood's Gouden Tijdperk. Nooit eerder is een retrospectief van Sturges' films in Nederland vertoond.

Bekijk persbericht (PDF)

Programmeurs van de Toekomst presenteren eerste filmprogramma

31 mei 2023 – Met cinema uit de Afro-diaspora die tegen de enkelvoudige realiteit ingaat, vrouwelijke kunstenaars over mannelijkheid en alternatieve visuele geografieën van de voormalige Sovjet-Unie.

Bekijk persbericht (PDF)

Sunsets: klassiekers van vrouwelijke regisseurs in de openlucht

23 mei 2023 – Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan ook dit jaar weer bij de openluchtvoorstellingen van Eye Filmmuseum. Bij zonsondergang kun je van 23 t/m 27 augustus in de buitenlucht kijken naar de mooiste films van vrouwelijke regisseurs als Agnès Varda, Věra Chytilová enJennie Livingston.

Bekijk persbericht (PDF)

Meet the Archive: schatten uit de Eye-collectie

10 mei 2023 – Curatoren en restauratoren van Eye Filmmuseum presenteren op zaterdag 3 juni hun nieuwste en mooiste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag.

Bekijk persbericht (PDF)

Nieuwe reeks Previously Unreleased

8 mei 2023 – Ook dit jaar presenteert Eye Filmmuseum met Previously Unreleased weer een bijzondere selectie hedendaagse films: uiteenlopende titels die opvielen op prominente filmfestivals in binnen- en buitenland, maar niet uitgebracht werden in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Bekijk de selectie.

Bekijk persbericht (PDF)

Werner Herzog ­– The Ecstatic Truth

3 mei 2023 – Eye Filmmuseum presenteert vanaf 18 juni een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog, die vorig jaar tachtig werd. Met zijn onorthodoxe oeuvre weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages.

Bekijk persbericht (PDF)

VR-werk Walzer brengt eerste feministische golf tot leven

25 april 2023 – In de VR-ervaring Walzer van Frieda Gustavs en Leo Erken maak je een reis door een landschap van duizenden vrouwenfoto’s uit de eerste feministische golf. Walzer heeft met deze virtual reality een nieuwe manier gevonden om archiefmateriaal toegankelijk te maken voor iedereen.

Bekijk persbericht (PDF)

Eye Film Player gratis beschikbaar voor het onderwijs

4 april 2023 – Eye Film Player, de streamingdienst van Eye Filmmuseum, stelt alle films kosteloos beschikbaar voor het onderwijs. Docenten kunnen een gratis account aanvragen om in de klas een film te kijken die aansluit bij hun vak.

Bekijk persbericht (PDF)

Felix de Rooy ­– The Museum of My Mind

14 maart 2023 – Eye Filmmuseum presenteert een filmprogramma rond Felix de Rooy – een uitgebreid overzicht van de Curaçaose-Nederlandse kunstenaar als regisseur en acteur. Met lange en korte films en een uitgebreide talk over spiritualiteit in Curaçaose film toen en nu, o.a. met filmmaker Kevin Osepa.

Bekijk persbericht (PDF)

Eye presenteert achtste editie van collegereeks This is Film!

28 februari 2023 – Jaarlijkse openbare collegereeks in Eye Filmmuseum. Internationale gastsprekers vertellen over opmerkelijke filmrestauraties en filmerfgoed, gevolgd door filmvertoningen.

Bekijk persbericht (PDF)

Vriendenloterij schenkt € 313.818 aan Eye

20 februari 2023 – Eye Filmmuseum heeft dit jaar weer een bijdrage ontvangen van de Vriendenloterij. Dankzij het bedrag van € 313.818 steunt de VriendenLoterij Eye in zijn kerntaken.

Bekijk persbericht (PDF)

Amsterdamse foto’s van Robby Müller te zien in Eye

14 februari 2023 – Eye Filmmuseum toont een selectie van de foto’s van Amsterdam van Robby Müller, Nederlands beroemdste Director of Photography. Dit ter gelegenheid van de publicatie 'Robby Müller – Amsterdam Photos'.

Bekijk persbericht (PDF)