Skip to content

Academy Awards – Nederlandse Oscar-inzending

SEE NL treedt op als de officiële organisatie die de selectie van de Nederlandse Oscar-inzending coördineert voor de categorie International Feature Film en verzorgt de aanmelding bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Los Angeles.

Categorie International Feature Film

Sweet Dreams van regisseur en scenarioschrijver Ena Sendijarević en geproduceerd door Lemming Film is geselecteerd om Nederland te worden ingezonden naar de Academy Awards in de categorie International Feature Film.

Ieder jaar wordt door de Nederlandse Oscar Selectie Commissie (NOSC) een film gekozen die zal worden ingezonden als Nederlandse deelname aan de Academy Awards in de categorie International Feature Film, van de Academy of Motion Pictures, Arts and Sciences (AMPAS) in de Verenigde Staten. SEE NL treedt hierbij op als coördinerend bureau.

De leden van de NOSC hebben begin september 2023 middels een officiële schriftelijke notariële stemming gekozen welke film wordt ingezonden naar de 96e Academy Awards. De NOSC (contact: international@eyefilm.nl) bestaat uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. Op de Oscars website kun je het gehele 96e Oscars reglement hier nalezen (Rule Fifteen – Special Rules for the International Feature Film Award) en de Procedure Selectie Nederlandse Oscar-inzending 2023 kun je hier inzien.

Producenten konden t/m 1 augustus 2022 hun film(s) aanmelden voor de selectie van de Nederlandse Oscar-inzending.

Neem voor meer informatie contact met ons op via nathaliemierop@eyefilm.nl of international@eyefilm.nl.

still uit Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)
still uit Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)
still uit Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)
still uit Sweet Dreams (Ena Sendijarevic, NL 2023)

Oscar Qualifying festival Awards

Lange documentaires en korte films (live action, animatie en documentaire) die een Oscar Qualifying festival Award hebben gewonnen moeten zelf worden aangemeld voor de Oscars bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) door de producent/maker van de film. Dit wordt niet door SEE NL gedaan. SEE NL biedt wel waar mogelijk financiële ondersteuning aan films die zich hebben gekwalificeerd en zijn ingediend voor de Oscars.

Op de website van de Academy kun je nagaan of een film een award van een Oscar Qualifying festival heeft gewonnen. Indienen voor de Oscars kan alleen wanneer het gaat om awards die op de Oscar Qualifying festival lijsten vermeld staan, voor audience awards, special mentions en andere awards die niet vermeld staan in de reglementen geldt dit dus niet.

Een film moet tevens voldoen aan de eisen van de Academy, zoals gesteld in de Oscar reglementen. De reglementen en de lijsten van Oscar Qualifying festivals en awards per categorie staan gepubliceerd op de website van de Oscars. Hier staat ook alle informatie over hoe je je film kunt indienen voor de Oscars.

Let op
: er zijn twee deadlines voor het indienen van korte films (live action, animatie en documentaire). Een deadline in augustus voor films die zich hebben gekwalificeerd in de periode oktober-mei en een deadline in oktober voor films die zich hebben gekwalificeerd in de periode juni - september.

De twee deadlines voor lange documentaires wijken iets af. Een deadline in augustus voor documentaires die zich hebben gekwalificeerd in de periode januari-juni en een deadline in oktober voor documentaires die zich hebben gekwalificeerd in de periode juli-december.

Kijk voor de specifieke data altijd op de website van de Oscars.

Heeft je film een Oscar Qualifying festival Award gewonnen en ga je deze aanmelden bij de Oscars, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan SEE NL te laten weten. Alleen dan kunnen we je film tijdig meenemen in Oscarcampagne-uitingen en promotie vanuit SEE NL en waar mogelijk financiële ondersteuning aanbieden. Neem voor meer informatie hierover contact op via: edithvanderheijde@eyefilm.nl of LisaLindeNieveld@eyefilm.nl.

poster It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, 2022)
poster It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, 2022)