Skip to content

European Film Promotion

SEE NL is lid van European Film Promotion (EFP). EFP biedt een breed scala aan promotionele programma’s en strategieën voor de Europese filmindustrie, die zich richten op drie pijlers: promotie van films en talent, toegang tot internationale markten en ondersteuning van filmverkoop. Ontdek meer over de EFP en de projecten die voor jou interessant zouden kunnen zijn.

European Film Promotion & SEE NL

SEE NL is lid van European Film Promotion (EFP). In 1997 werd EFP opgericht door 10 leden en inmiddels is het uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal promotioneel orgaan in Europa. Het ledenaantal is gestegen tot 37 organisaties uit 36 landen in Europa. EFP biedt een breed scala aan promotionele programma’s en strategieën voor de Europese filmindustrie, die zich richten op drie pijlers: promotie van films en talent, toegang tot internationale markten en ondersteuning van filmverkoop. EFP heeft voornamelijk B2B-programma's en initiatieven ontwikkeld in samenwerking met gevestigde partners, met als doel Europese cinema binnen en buiten Europa te ondersteunen.

Europese cultuur, waarden en diversiteit zijn essentieel voor alle EFP-initiatieven. EFP is daarom afhankelijk van de nationale expertise en knowhow van elk van de 37 leden die hun nationale filmindustrie vertegenwoordigen. Het overgrote gedeelte van Europa wordt binnen de EFP vertegenwoordigd. Inmiddels is EFP uitgegroeid tot een toonaangevende internationale promotor van de Europese cinema bij de internationale industrie, pers en publiek. EFP organiseert speciale evenementen op de internationale filmfestivals van onder andere Berlijn, Cannes, Karlovy Vary, Sydney, Busan en Toronto.

Nederlandse Shooting Star 2023: Yannick Jozefzoon bij de Shooting Stars awards ceremony
Nederlandse Shooting Star 2023: Yannick Jozefzoon bij de Shooting Stars awards ceremony

Shooting Stars

European Shooting Stars wordt jaarlijks tijdens de Berlinale georganiseerd door European Film Promotion en heeft als doel om Europees acteertalent in de spotlight te zetten.

Meer informatie

Elke EFP lid-organisatie, waaronder SEE NL, kan één acteur of actrice aandragen voor het Shooting Stars programma. Uit alle aanmeldingen selecteert een internationale vakjury uiteindelijk de tien meest veelbelovende en veelzijdige Europese acteurs en actrices voor deelname aan het prestigieuze evenement. Gedurende vier dagen worden zij gepresenteerd aan de internationale filmindustrie, publiek en pers. Zij nemen deel aan een speciaal voor hun gemaakt programma, waarbij ze de kans krijgen meer dan 80 prominente internationale casting directors, producenten en filmmakers te ontmoeten. Daarmee wordt de basis gelegd voor een professioneel netwerk dat essentieel is voor de start van een internationale carrière. Het evenement eindigt met een prijsuitreiking in het Berlinale Palast, waar elk van de talenten de European Shooting Star Award ontvangt.

Groepsfoto Producers on the Move 2023 (Nederlandse producent: Erik Glijnis, Lemming Film)
Groepsfoto Producers on the Move 2023 (Nederlandse producent: Erik Glijnis, Lemming Film)

Producers on the Move

Producers on the Move wordt jaarlijks tijdens het internationale filmfestival van Cannes georganiseerd door European Film Promotion en heeft als doel opkomende, getalenteerde Europese producenten in contact te brengen met mogelijke coproductie-partners, hun netwerk te versterken en tegelijkertijd een solide en zichtbaar platform te bieden aan deze nieuwe generatie Europese filmmakers.

Meer informatie

SEE NL kan, net als elke andere EFP lid-organisatie, elk jaar één producent aandragen voor het Producers on the Move programma. Uit alle genomineerde kandidaten, worden de beste 20 producenten geselecteerd aan de hand van een puntensysteem, waarbij wordt gekeken naar de volgende criteria:

- De ervaring van de producent op het gebied van internationale coproducties (minimaal één internationale coproductie is vereist en maximaal drie). De voorkeur wordt gegeven aan majoritaire coproducties;
- Een speelfilm of lange documentaire van de producent is uitgebracht in de bioscoop en/of via VoD/SVoD/DVD/TV buiten het/de betreffende productieland(en);
- Een speelfilm of lange documentaire van de producent is vertoond binnen het internationale programma van een van de grote festivals;
- Een film van de producent heeft in eigen land de nationale prijs voor Beste Film gewonnen;
- De producent werkt aan een project dat geschikt is voor internationale coproductie.

Tijdens het vijfdaagse Producers on the Move platform in Cannes nemen de 20 geselecteerde producenten deel aan een programma dat bestaat uit project pitching, 1:1 meetings, case studies, netwerkbijeenkomsten en een uitgebreide perscampagne.

Overige EFP Projecten

Nieuwsgierig en wil je meer weten over alle projecten die door de EFP in samenwerking met SEE NL worden georganiseerd? Zoals de Arab Critics' Award for European Films, Europe! Voices of Women in Film in Sydney en Europe! Goes Busan? Op de website van de EFP vind je een actueel overzicht en meer informatie over ieder programma.