Skip to content

Meld je film aan bij SEE NL

Nieuwsgierig naar de verschillende SEE NL publicaties en selecties waarvoor je jouw film aan kan melden?

SEE NL Film Catalogus

De SEE NL Film Catalogue wordt elk jaar in januari gepubliceerd. Deze Engelstalige filmcatalogus geeft een actueel overzicht van de nieuwste en aankomende Nederlandse films: van speelfilms, documentaires, korte films, animatie tot experimentele films. De catalogus wordt zowel in papieren vorm als digitaal verspreid over de hele wereld en wordt gebruikt door festivalprogrammeurs, sales agents, distributeurs en journalisten. Dit jaar publiceren wij een aparte catalogus voor speelfilms, een voor documentaires en een voor korte films, om zo nog beter te voorzien in de specifieke vragen en behoeften van verschillende filmprofessionals. Neem voor meer informatie over de SEE NL Film Catalogue contact op met Nathalie Mierop.

still uit Fur (Madeleine Homan, 2022)
still uit Fur (Madeleine Homan, 2022)
still uit Inside My Heart (Saskia Boddeke, 2022)
still uit Inside My Heart (Saskia Boddeke, 2022)

Selected Dutch Shorts

SEE NL produceert elk jaar de Selected Dutch Shorts, een selectie van Nederlandse korte films van dat jaar met de grootste internationale potentie. Deze selectie wordt met zorg samengesteld door een commissie van Nederlandse filmprofessionals en omvat alle genres. De Selected Dutch Shorts worden ieder jaar gelanceerd tijdens het Clermont-Ferrand International Short Film Festival (een van de belangrijkste internationale filmfestivals voor korte films) en vervolgens door SEE NL actief gepromoot binnen het internationale festivalcircuit.Ieder jaar in september/oktober wordt een oproep verstuurd aan alle Nederlandse producenten met het verzoek om korte films aan te melden voor deze selectie. Neem voor meer informatie over de Selected Dutch Shorts contact op met Edith van der Heijde.

Selected Dutch Experimentals

Eye distribueert en promoot een selectie recente Nederlandse experimentele films naar internationale filmfestivals en vertoners onder de vlag van Eye Experimental. Eye selecteert met behulp van een commissie ongeveer 10 recente films per jaar voor een kleine catalogus van Nederlandse experimentele films en artists’ moving image works. Dit varieert van werken van gevestigde makers tot afstudeerwerken van jonge filmmakers. Deze werken ondersteunt Eye bij festivaldistributie, promotie en –strategie.

Daarnaast bieden we deze werken na een tweejarig festivalleven de mogelijkheid om opgenomen te worden in het archief van Eye. Het werk van de voormalige Filmbank (waar de catalogus van Eye Experimenteel de opvolger van is na de fusie van Eye en de Filmbank in 2012) indachtig, proberen we hiermee de Nederlandse experimentele films en artists’ moving image works onder de aandacht te brengen van internationale vertoners. Selectie voor deze catalogus heeft echter niet als doel actieve distributie, dus bij selectie verwachten we ook dat makers zelf actief aan de slag gaan met het inzenden naar festivals. Eye speelt hierbij een adviserende en ondersteunende rol, bijvoorbeeld bij het onder de aandacht brengen bij festivalprogrammeurs binnen het netwerk, het aanleveren van vertoningsmateriaal en het geven van advies over mogelijk geschikte festivals. Tweemaal per jaar, in juni en december, komt de selectiecommissie bij elkaar om een nieuwe selectie voor de catalogus te maken.

Still uit Ariadne (Barbara Meter, 2005)
Still uit Ariadne (Barbara Meter, 2005)

Belangrijke criteria voor films om in aanmerking te komen voor de selectieprocedure zijn:


- De film is niet ouder dan 1 jaar;
- De film is van een Nederlandse maker, een maker die gevestigd is in Nederland en/of is (deels) gefinancierd in Nederland.


Filmmakers kunnen een preview van hun werk insturen voor de selectieprocedure door een previewlink met wachtwoord te sturen naar Edith van der Heijde. Je kunt ook contact met haar opnemen voor meer informatie over de Eye Experimenteel catalogus.