Skip to content
Op een verlichte achtergrond beweegt een gehandschoende hand een klein vergrootglas over een analoge filmstrook met het cijfer acht op een roze achtergrond (campagnebeeld Eye International Conference 2023)

Eye International Conference 2023

4 — 7 juni 2023

Op de voorgrond wordt een smartphone vastgehouden om een ​​foto te maken van een collega op de achtergrond die een analoge filmstrip op een lichtbak plaatst

De jaarlijkse Eye International Conference stelt wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, onderzoekers, filmmakers, studenten, kunstenaars en filmliefhebbers van over de hele wereld in de gelegenheid om samen te komen en actuele professionele en academische kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken.

Eye Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam presenteren de 8e Eye International Conference over ‘Activating the Archive: Audiovisual Collections and Civic Engagement, Global Collaboration and Societal Change’.

Een gehandschoende hand legt een analoge filmstrook neer op een lichtbak

Waar tijdens de eerste Activating the Archive-conferentie in 2018 werd gekeken naar hoe audiovisuele archieven mensen kunnen stimuleren om zich bezig te houden met specifieke sociaal-maatschappelijke en politieke doelen of het steunen van de inzet van pleitbezorgers en activisten, zal dit gesprek in de tweede editie worden voortgezet en verbreed door te vragen hoe audiovisuele collecties als gemeenschappelijke bronnen kunnen worden ingezet en gecreëerd, door middel van mondiale en lokale projecten en samenwerkingen, vanaf het moment van ontstaan tot het moment van herappropiëren, en zowel van binnen als van buiten het archief. Binnen dit gebied zoekt de 2023-editie van Activating the Archive naar bijdragen die betrekking hebben op verschillende velden, praktijken en regionale contexten, om een diverse reeks aan benaderingen voor samenwerkingen en gemeenschapsgerichte audiovisuele archivering te reflecteren.

Het studiejaar 2022-2023 markeert ook het twintigjarig jubileum van de Masteropleiding Preservation and Presentation of the Moving Image (P&P), een opleiding van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Eye Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, de Living Media Arts Foundation (LIMA) en wereldwijd vele andere instituten waar P&P-studenten stages hebben gelopen. De conferentie is dan ook tevens een kans om deze mijlpaal te vieren.

Agenda

De Eye International Conference 2023 vindt plaats in Amsterdam, van zondag 4 t/m woensdag 7 juni 2023. LET OP: De officiële opening van de Eye International Conference vindt plaats op de avond van zaterdag 3 juni in combinatie met het jaarlijkse Meet the Archive programma.

Conferentiegangers kunnen tevens deelnemen aan twee jaarlijks flankerende programma’s:
- Meet the Archive, een publiek toegankelijk programma op zaterdag 3 juni dat inzoomt op recente projecten met de Eye collectie.
- Open Huis in het Eye Collectiecentrum op woensdag 7 juni, een programma met rondleidingen, presentaties en filmvertoningen (beperkte capaciteit).

Tickets

Passe-partouts
Passe-partout voor conferentie op locatie (4 dagen): 100 euro
Passe-partout voor conferentie op locatie voor studenten (4 dagen): 50 euro
Passe-partout voor virtuele conferentie (3 dagen*): 25 euro

Day tickets

Ticket voor conferentie op locatie (1 dag): 50 euro
Ticket voor conferentie op locatie voor studenten (1 dag): 25 euro

*Open Huis in het Eye Collectiecentrum op 7 juni wordt niet opgenomen of gelivestreamd.

Praktische informatie

Eten en drinken
We bieden alle dagen koffie en thee, en lunch aan, maar geen diner. Er zijn echter veel eetgelegenheden rond Eye Filmmuseum en het Eye Collectiecentrum. Raadpleeg het document Restaurantlijst.

Deelnemers zijn van harte welkom op de openingsborrel op zaterdag 3 juni om 21:00 uur.

We organiseren ook een feest ter viering van het P&P masterprogramma op dinsdag 6 juni om 19:30 uur in MACA Moving Arts Center Amsterdam.

Op zoek naar hoe je ons het beste kan bereiken?

Programmaschema Conferentie

Programmaboekje Conferentie

Restaurantlijst

Routebeschrijving naar MACA

Twee protesterende vrouwen staan ​​omsingeld door politieagenten met helmen, ze lijken te schreeuwen, één heeft haar eerste in de lucht (campagnebeeld Meet the Archive 2023)
still uit Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

Meet the Archive

Meet the Archive belicht jaarlijks de rijkdom van de Eye-collectie, die maar liefst 55.000 filmtitels omvat, naast tientallen archieven van regisseurs, filmvakmensen en -instellingen. Op 3 juni vertellen curatoren en restauratoren over hun nieuwste onderzoeksprojecten, waarbij onderwerpen worden besproken als filmcensuur, het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers en het hergebruik van filmfragmenten uit de Eye-collectie in nieuwe (digitale) kunstwerken. De voertaal is Engels en de toegang voor het programma overdag is gratis.

Meer informatie
Witte stellingkasten strekken zich uit tot aan de achterkant van een helder verlichte ruimte, de eerste kast is geopend en toont stapels filmblikken in het Eye Collectiecentrum
© Corinne de Korver

Open Huis bij het Eye Collectiecentrum

Op woensdag 7 juni eindigt de conferentie met een programma van rondleidingen en presentaties bij het Eye Collectiecentrum. Deze activiteiten hebben een beperkte capaciteit. Er zal gedurende de conferentie een fysiek inschrijfformulier beschikbaar zijn bij de gastenbalie.

still uit 1 Mayıs 1977 (bak ma, 2014)
still uit 1 Mayıs 1977 (bak ma, 2014)

Virtuele Conferentie

Via het virtuele conferentieplatform kunnen deelnemers dagsessies bijwonen en vooraf opgenomen posterpresentaties bekijken in de Poster Room. Na de conferentie kunnen zowel fysieke als online deelnemers tot einde van de maand de opnames on-demand terugkijken. Houd er rekening mee dat de avondvoorstellingen niet worden gestreamd en opgenomen.

Organisatie

Stuurgroep

Giovanna Fossati (President)
Gerdien Smit (Secretary)
Frank Roumen (Meet the Archive)

Programmacomité

Giovanna Fossati (Eye/University of Amsterdam)
Anne Gant (Eye)
Eleni Tzialli (Eye)
Christian Olesen (University of Amsterdam)
Asli Özgen-Havekotte (University of Amsterdam)
Floris Paalman (University of Amsterdam)

Dit evenement wordt georganiseerd door Eye Filmmuseum in samenwerking met Universiteit Van Amsterdam (Uva) en wordt ondersteund door Amsterdam School For Cultural Analysis (ASCA), Amsterdam School For Heritage, Memory And Material Culture (AHM), Netherlands Institute For Cultural Analysis (NICA) en Amsterdam University Press (AUP)