Skip to content
Twee protesterende vrouwen staan ​​omsingeld door politieagenten met helmen, ze lijken te schreeuwen, één heeft haar eerste in de lucht (campagnebeeld Meet the Archive 2023)
still uit Donna: vrouwen in verzet (Yvonne Scholten, NL 1980)

Verborgen schatten uit de Eye-collectie

Meet the Archive 2023

3 juni 2023

still uit The Summer of ‘72 (Wanderwelle)
still uit The Summer of ‘72 (Wanderwelle)

Ook is er ruim aandacht voor het recent geschonken archief van Nederlands bekendste filmproducent, Matthijs van Heijningen. De toegang is gratis.

Curatoren en restauratoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Je komt op deze editie meer te weten over de geschiedenis van feministisch filmcollectief Cinemien, met de vertoning van de gerestaureerde Cinemien-documentaire Donna: vrouwen in verzet.

Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg (2006)
Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg (2006)
still uit Otogama dans ses exercices avec des toupies japonaises (Khaled Mzher, JP 1912)
still uit Otogama dans ses exercices avec des toupies japonaises (Khaled Mzher, JP 1912)

Meet the Archive belicht jaarlijks de rijkdom van de Eye-collectie, die maar liefst 55.000 filmtitels omvat, naast tientallen archieven van regisseurs, filmvakmensen en -instellingen. Op 3 juni vertellen curatoren en restauratoren over hun nieuwste onderzoeksprojecten, waarbij onderwerpen worden besproken als filmcensuur, het vergeten werk van vroege vrouwelijke filmmakers en het hergebruik van filmfragmenten uit de Eye-collectie in nieuwe (digitale) kunstwerken.

poster Meet the Archive 2023

Programma 3 juni 2023

De Meet the Archive-dag is opgedeeld in vier thematische blokken, met aandacht voor de geschiedenis van de stille film, nieuwe aanwinsten en ontdekkingen, restauraties, en hergebruik van (gevonden) filmfragmenten uit de collectie. Ook zijn er presentaties rond het gebruik van geluid en muziek en presenteert het elektroakoestisch collectief Wanderwelle de definitieve versie van de experimentele collagefilm The Four Nightmares.

De voertaal is Engels en de toegang voor het programma overdag is gratis.

Meet the Archive is onderdeel van de Eye International Conference 2023 dat plaatsvindt in Eye van 3 t/m 7 juni.

Op een verlichte achtergrond beweegt een gehandschoende hand een klein vergrootglas over een analoge filmstrook met het cijfer acht op een roze achtergrond (campagnebeeld Eye International Conference 2023)

Eye International Conference

De jaarlijkse Eye International Conference stelt wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, onderzoekers, filmmakers, studenten, kunstenaars en filmliefhebbers van over de hele wereld in de gelegenheid om samen te komen en actuele professionele en academische kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken.

Lees meer over de conferentie
still uit Amazing Grace (Ansuya Blom, NL 1989)
still uit Amazing Grace (Ansuya Blom, NL 1989)
still uit Impossible Image (Karen Pearlman, US 2023)
still uit Impossible Image (Karen Pearlman, US 2023)