Skip to content

Eye International Conference 2024

Presenting Audiovisual Collections: Experiments and Explorations

26 — 29 mei 2024

De jaarlijkse Eye International Conference stelt wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, onderzoekers, filmmakers, studenten, kunstenaars en filmliefhebbers van over de hele wereld in de gelegenheid om samen te komen en actuele professionele en academische kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken.

Eye Filmmuseum, de Universiteit van Amsterdam (UvA), en Laboratory for Experimental Museology (eM+) bij École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) presenteren de 9e Eye International Conference. Dit keer staat de conferentie in het teken van ‘Presenting Audiovisual Collections: Experiments and Explorations’.

Deze editie van de conferentie wordt georganiseerd in het kader van het project Narratives from the Long Tail: Transforming Access to Audiovisual Archives van het Zwitserse Nationale Fonds. Dit project heeft als doel de kloof tussen digitale archieven en de fysieke, interactieve wereld van museumervaringen te overbruggen en te verminderen.

De conferentie legt de nadruk op het verkennen en experimenteren met de presentatie van audiovisuele collecties. Hierbij wordt gefocust op formats die zowel binnen als buiten de traditionele bioscoopzaal en/of buiten de conventionele curatoriële kaders ontstaan en die vernieuwende vormen van publieksparticipatie en toegang mogelijk maken. Hierbij valt te denken aan onder meer: immersieve, participatieve of multi-screen formats; alternatieve presentatiemodellen die gebruikmaken van opkomende technologieën of low-tech en creatieve DIY benaderingen; experimenten met computationele analyse van audiovisuele collecties; en verkenningen op het gebied van remix en artistiek hergebruik.

Call for Proposals

Lees de gehele Call for Proposals hier.

Let op:
de Call for Proposals is in het Engels en voorstellen dienen tevens in het Engels te worden ingeleverd.

Dien hier je proposal in voor 15 december 2023

Reisbeursprogramma

Eye heeft een reisbeursprogramma voor geaccepteerde sprekers van de Eye International Conference. Deze beurzen kunnen worden gebruikt om de registratie- en reiskosten deels te dekken. Meer informatie over het aanmelden voor dit programma is te vinden in de Call for Proposals.

Agenda

De Eye International Conference 2023 vindt plaats in Amsterdam, van zondag 26 t/m woensdag 29 mei 2024. Let op: De officiële opening van de Eye International Conference vindt plaats op de avond van zaterdag 25 mei in combinatie met het jaarlijkse Meet the Archive programma. Op woensdag 29 mei er is een Open Huis in het Eye Collectiecentrum, een programma met rondleidingen, presentaties en filmvertoningen (beperkte capaciteit).

Conferentiegangers kunnen tevens deelnemen aan een jaarlijks flankerende programma: Meet the Archive, een publiek toegankelijk programma op zaterdag 25 mei dat inzoomt op recente projecten met de Eye collectie.

Tickets

Beschikbaar begin voorjaar 2024

Passe-partouts

Passe-partout voor conferentie op locatie (4 dagen): 100 euro
Passe-partout voor conferentie op locatie voor studenten (4 dagen): 50 euro
Passe-partout voor virtuele conferentie (3 dagen*): 25 euro

Dagtickets

Ticket voor conferentie op locatie (1 dag): 50 euro
Ticket voor conferentie op locatie voor studenten (1 dag): 25 euro

*Open Huis in het Eye Collectiecentrum op 29 mei wordt niet opgenomen of gelivestreamd.

Organisatie

Stuurgroep

Giovanna Fossati (President)
Gerdien Smit (Secretary)
Frank Roumen (Meet the Archive)

Programmacomité

Giovanna Fossatti (Eye/UvA)
Irene Haan (Eye)
Eleni Tzialli (Eye)
Christian Gosvig Olesen (UvA)
Kate Saccone (UvA)
Sarah Kenderine (EPFL/eM+)
Yuchen Yang (EPFL/eM+)
Stéphanie Romon (EPFL/eM+)

Dit evenement wordt georganiseerd door Eye Filmmuseum, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Laboratory for Experimental Museology (EM+) bij École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in het kader van het project Narratives from the Long Tail: Transforming Access to Audiovisual Archives van het Zwitserse Nationale Fonds.

Het wordt ondersteund door Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), en Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture (AHM).

Dit evenement wordt georganiseerd door