Skip to content
In een ingekleurde filmstill uit Les Parisiennes uit 1897 kijkt een vrouwelijke danser met een wilde bos krullen lachend in de camera, haar roze jurk bloemt in wapperende stof om haar heen

still Obsessed with Light (Zeva Oelbaum & Sabine Krayenbühl, US/DE/FR 2023)

Verborgen schatten uit de Eye-collectie

Meet the Archive 2024

25 mei 2024

still uit Is Heaven Blue? #2 (Paul de Nooijer & Menno de Nooijer, NL 2023)

still Is Heaven Blue? #2 (Paul de Nooijer & Menno de Nooijer, NL 2023)

Curatoren van Eye presenteren hun nieuwste ontdekkingen tijdens de Meet the Archive-dag. Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenis en haalt vergeten filmmakers naar voren, bericht over nieuwe samenwerkingen en laat zien wat vaak verborgen blijft achter de schermen van de dagelijkse programmering.

Meet the Archive biedt een caleidoscopische blik op de werkzaamheden van de restauratoren en curatoren in de collectie van Eye. De Eye-collectie omvat maar liefst 55.000 filmtitels, naast tientallen archieven van regisseurs, filmvakmensen en -instellingen. De opzienbarendste en verrassendste (onderzoeks)projecten van het afgelopen jaar worden op 25 mei nader belicht.

Vijf jaar Cinemien

Overdag aandacht voor de activistische film, met het Amsterdams Stadsjournaal, De Rode Lantaren, de Eerste Internationale Feministische Film en Video Conferentie, het eigenzinnige oeuvre van Paul, Menno en Françoise de Nooijer, een boekpresentatie, werk van de Artist in Residence Ginta Tinte, Film Secession, Attestatie de vita en korte films.

still uit Obsessed with Light (Zeva Oelbaum & Sabine Krayenbühl, US/DE/FR 2023)

still Obsessed with Light (Zeva Oelbaum & Sabine Krayenbühl, US/DE/FR 2023)

In de avond vindt de opening van de Eye International Conference plaats met de documentaire Obsessed with Light, dat veel fragmenten uit de Eye-collectie bevat.

still uit Nathalie (Anne Dastrée, FR 1966)

still Nathalie (Anne Dastrée, FR 1966)

still Amsterdams Stadsjournaal

still Amsterdams Stadsjournaal

poster Meet the Archive 2024

Programma 25 mei 2024

De voertaal is Engels en de toegang voor het programma overdag is gratis.

Meet the Archive is onderdeel van de Eye International Conference 2024 dat plaatsvindt van 25 t/m 29 mei.

still uit At One View (Paul de Nooijer & Menno de Nooijer, NL 1989)

still At One View (Paul de Nooijer & Menno de Nooijer, NL 1989)

Eye Film Player

Paul, Menno en Françoise de Nooijer filmden een oeuvre als geen ander, dat ruim 130 films omvat: van muziekvideo's tot commercials, korte fictie, lange animaties en documentaires. Via de Eye Film Player is een groot aantal films te bekijken.

Bezoek de Eye FIlm Player
In een zwart-witfilmstrook is een tafel afgebeeld met daarop een zwarte hond. Op een stoel naast de tafel zit een witte kat recht in de camera te kijken.

Eye International Conference

De jaarlijkse Eye International Conference stelt wetenschappers, archiefmedewerkers, curatoren, onderzoekers, filmmakers, studenten, kunstenaars en filmliefhebbers van over de hele wereld in de gelegenheid om samen te komen en actuele professionele en academische kwesties op het gebied van audiovisueel erfgoed te bespreken.

Lees meer over de conferentie
still Female Wrestlers (Vrouwelijke worstelaars) (Joseph Rosenstein, DE 1907)

still Female Wrestlers (Vrouwelijke worstelaars) (Joseph Rosenstein, DE 1907)