Skip to content
Children's Game 10 (Francis Alÿs)
Children's Game 10 (Francis Alÿs)

Tentoonstelling, films, talks & events

Francis Alÿs

Children's Games

19 december 2019 — 8 maart 2020

tentoonstellingsinterieur Francis Alÿs - Children's Games (© Studio Hans Wilschut)
© Studio Hans Wilschut

Francis Alÿs (België, 1959), opgeleid als architect in België en Venetië, verhuisde in 1986 naar Mexico-Stad, waar hij zich op de beeldende kunst ging richten. Tijdens zijn vele wandelingen in de stad begon hij het dagelijkse leven in en rond de Mexicaanse hoofdstad te bestuderen en vast te leggen door middel van simpele, maar vaak hele treffende performatieve acties.

Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children’s Games getoond.

tentoonstellingsinterieur Francis Alÿs - Children's Games (© Studio Hans Wilschut)
© Studio Hans Wilschut

Bekijk de tentoonstellingstrailer:

Children's Game 12 (Francis Alÿs)
Children's Game 12 (Francis Alÿs)

Het zijn subtiele ingrepen in het dagelijks leven, die hij vastlegt met behulp van video, fotografie, tekeningen en schilderijen. Zo sleepte Alÿs een ijzeren, magnetisch geladen speelgoedhond door de straten waarmee hij allerlei soorten metaal van de straat bijeen raapte, en wandelde hij met een lekkend blik groene verf langs de Green Line, die in 1948 de grens vormde tussen Israël en Jordanië. Ook duwde hij een blok ijs negen uur lang door Mexico-Stad totdat het ijs gesmolten was.

Children's Game 14 (Francis Alÿs)
Children's Game 14 (Francis Alÿs)
Children's Game 11 (Francis Alÿs)
Children's Game 11 (Francis Alÿs)

Later in zijn carrière reisde Alÿs als een ‘embedded war-artist’ naar Afghanistan en vanaf 2016 verblijft Alÿs veel in Irak waar hij optrekt met een Koerdisch bataljon en in vluchtelingenkampen verblijft. Voor zijn werk won Alÿs onder andere de Eye Art & Film Prize (2018).

Lees meer over de Eye Prize

“Sometimes doing something poetic can become political and sometimes doing something political can become poetic.”

Francis Alÿs

Children's Games

Een bijzonder onderdeel in het inmiddels uitgebreide oeuvre van Francis Alÿs vormt een indrukwekkende serie over kinderspelen die over de hele wereld worden gespeeld. Sinds 1999 is dit een gestaag uitdijende groep korte filmische werken. Op dit moment is nummer 18 het laatste werk, met kinderen die bikkelen in Nepal (Children’s Games 18 / Knucklebones, Kathmandu, Nepal, maart 2017). In andere films wordt een flesje gebruikt als voetbal in een steil oplopende straat in Mexico-Stad, wordt bepaald niet zachtzinnig met krekels gespeeld in Venezuela, wordt er gevliegerd in Afghanistan en met platte stenen geketst op de zee, nabij Tanger in Marokko.

Alÿs filmt in gewone steden en dorpen, maar ook daar waar conflict en spanning overheersen – zoals in Afghanistan of een Jezidisch vluchtelingenkamp in Irak. Alÿs legt alles met zijn humane en licht verwonderde blik vast. De spellen zijn vaak een weerspiegeling van rituelen, symbolen, gebruiken en inzichten van elke specifieke samenleving die hij in beeld brengt.

De kunstenaar volgt de kinderen geduldig, beweegt mee met hun bewegingen, maar neemt niet zelf deel aan hun spel. Omgevingsgeluiden zijn te horen; vogels, krekels, de wind, het geschreeuw en gelach van de kinderen. Te zien zijn de soms barre omstandigheden waarin de kinderen leven. Zo wordt de kijker deelgenoot van een uitgesponnen moment in hun levens. Ondanks de soms ellendige omstandigheden zoals oorlog en armoede is de stemming onder de kinderen vooral opgewekt en vrolijk, optimistisch zelfs.

publicatie Francis Alÿs - Children's Games

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige publicatie, specifiek gewijd aan de Children's Games. Met bijdragen van curator en kunsthistoricus Cuauhtémoc Medina, David MacDougall, etnograaf en filmmaker en journalist Lorna Scott Fox.

Koop het via de Eye shop

Maak een virtuele tour door de tentoonstelling:

tentoonstellingsinterieur Francis Alÿs - Children's Games (© Studio Hans Wilschut)
© Studio Hans Wilschut
poster Francis Alÿs - Children's Games

Films, talks & meer

De tentoonstelling gaat vergezeld van een programma met films, discussies en andere activiteiten.

credits

De tentoonstelling is samengesteld door Jaap Guldemond in samenwerking met Marente Bloemheuvel.

Director of exhibitions / Curator

Jaap Guldemond

Associate curator

Marente Bloemheuvel

Projectmanagers

Claartje Opdam, Judith Öfner, Giulia Di Pietro

Grafisch ontwerp

Joseph Plateau, Amsterdam

Technische productie

Rembrandt Boswijk, Indyvideo, Utrecht; Martijn Bor

Audiovisuele apparatuur

Eidotech, Berlin; Indyvideo, Utrecht

Installatie

Syb Sybesma, Amsterdam

Licht

Studio Warmerdam, Amsterdam

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Op zoek naar eerdere tentoonstellingen?

Bekijk het archief via de link.

Lees meer

Steun Eye. Word lid van de Eye Society.