like film? love eye

Ligt je hart bij film? Support Eye.

Eye kan al jaren rekenen op de betrokkenheid van vrienden, sponsoren en partners. Mede dankzij hen is Eye schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld.

In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Daarnaast beheren we het Nederlands filmisch erfgoed in het collectiecentrum vlak achter Eye. Hier wordt de collectie van zo’n 50.000 titels gedigitaliseerd en gerestaureerd.

Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie. Er zijn vier filmzalen, een grote tentoonstellingsruimte, een winkel, een bar-restaurant en een serie vaste presentaties.

Door verleden, heden en toekomst van cinema te verbinden, geeft Eye jong en oud inzicht in de kunst en kracht van het bewegend beeld. Met de steun van vrienden en partners leert Eye je anders kijken.

Waar hebben we jullie steun dit jaar o.a. voor nodig?

Project

Kosten

Restauratie Collectie Molleman
Onlangs ontving Eye een schenking van de overleden filmmaker Ruud Molleman. Er zitten prachtige nitraatfilms tussen. Het is een kostbaar proces om een nitraatfilm te conserveren, veilig te stellen en digitaal toegankelijk te maken.

€50.000
(5 films)

Restauratie Unieke Mutoscope & Biograph Collectie
Eye is in het bezit van een bijzondere collectie: 250 films van circa 1 minuut gemaakt in de vroegste jaren van de filmgeschiedenis (1896 – 1903). Zo zien we de kroning van Koningin Wilhelmina (1898), de Prinsengracht anno 1899, de eerste tests met het machinegeweer van uitvinder Hiram Maxim enzo. Deze collectie is uitgeroepen tot Unesco audiovisueel werelderfgoed en wordt gerestaureerd op 8K.

€3.000
(per film)

Artist In Residence Programma
Vanaf 2017 worden jaarlijks een kunstenaar/filmmaker en een wetenschapper door Eye uitgenodigd om aan de slag te gaan met materiaal uit de collectie. Wetenschapper Patricia Pisters hoopt de veranderende perceptie van gekte zoals die in verschillende filmstijlen is gevangen te onderzoeken. Kunstenaar Aimée Zito Lema maakt een nieuw werk op basis van de relatie – echt en utopisch- tussen materiaal, geschiedenis en sociale herinnering.

€20.000

beeld

Afbeelding: Visions d’art 3. La Fée aux étoiles (FR 1902, Pathé Frères). Dit beeld komt uit de unieke Eye collectie.

contact

Hester Barkey Wolf
Head of Development
hesterbarkeywolf@eyefilm.nl

 • LIKE FILM LOVE EYE

  Eye society - vrienden

  Voor alle filmliefhebbers die een kijkje achter de schermen willen nemen

 • partners & sponsoren

  Verbind uw organisatie aan het enige filmmuseum van Nederland

 • schenkingen & nalatenschappen

  Draag bij aan de collectie en maak film toegankelijk voor volgende generatie

 • fondsen & overheid

  Betrokken overheden, fondsen en (familie)stichtingen