Francis Alÿs

Children’s Games
Tentoonstelling
19 december 2019 t/m 8 maart 2020

Deze winter presenteert Eye Filmmuseum een grote tentoonstelling rond de Belgisch-Mexicaanse kunstenaar Francis Alÿs. Alÿs is vooral bekend geworden door zijn speelse oeuvre, dat tegelijkertijd geëngageerd en poëtisch is. Zijn werken zijn fantasievolle en rijke observaties van het dagelijkse leven op soms politiek-geladen momenten en plekken. In Eye wordt in een grote, ruimtelijke opstelling zijn indrukwekkende serie Children’s Games getoond.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier

Francis Alÿs (België, 1959), opgeleid als architect in België en Venetië, verhuisde in 1986 naar Mexico- Stad, waar hij zich op de beeldende kunst ging richten. Tijdens zijn vele wandelingen in de stad begon hij het dagelijkse leven in en rond de Mexicaanse hoofdstad te bestuderen en vast te leggen door middel van simpele, maar vaak hele treffende performatieve acties.

Het zijn subtiele ingrepen in het dagelijks leven, die hij vastlegt met behulp van video, fotografie, tekeningen en schilderijen. Zo sleepte Alÿs een ijzeren, magnetisch geladen speelgoedhond door de straten waarmee hij allerlei soorten metaal van de straat bijeen raapte, en wandelde hij met een lekkend blik groene verf langs de Green Line, die in 1948 de grens vormde tussen Israël en Jordanië. Ook duwde hij een blok ijs negen uur lang door Mexico-Stad totdat het ijs gesmolten was. Later in zijn carrière reisde Alÿs als een ‘embedded war-artist’ naar Afghanistan en vanaf 2016 verblijft Alÿs veel in Irak waar hij optrekt met een Koerdisch bataljon en in vluchtelingenkampen verblijft. Voor zijn werk won Alÿs onder andere de Eye Art & Film Prize (2018).

toegangsprijzen
standaard  € 11,-
reductie  € 9,50
student  € 8,50
Eye Society leden  € 8,-
Cineville / CJP / EYCA  € 5,50

alleen aan de kassa
Museumkaart, I Amsterdam, BGL VIP-kaart  gratis
0 t/m 18 jaar  gratis

films, talks en events

De tentoonstelling gaat vergezeld van een programma van films, talks en events in de filmzalen.

rondleiding

Bij de tentoonstelling wordt een gratis rondleiding verzorgd.

Op 23 februari en 8 maart kun je aansluiten bij de rondleiding om 14.00 met je tentoonstellingsticket.

Rondleiding onderwijs

Bij deze tentoonstelling is speciaal voor het mbo, hbo en de bovenbouw van de havo en het vwo een interactieve rondleiding ontwikkeld.

 • Foto: Hans Wilschut

 • Foto: Hans Wilschut

Children’s Games

Een bijzonder onderdeel in het inmiddels uitgebreide oeuvre van Francis Alÿs vormt een indrukwekkende serie over kinderspelen die over de hele wereld worden gespeeld. Sinds 1999 is dit een gestaag uitdijende groep korte filmische werken. Op dit moment is nummer 18 het laatste werk, met kinderen die bikkelen in Nepal (Children’s Games 18 / Knucklebones, Kathmandu, Nepal, maart 2017). In andere films wordt een flesje gebruikt als voetbal in een steil oplopende straat in Mexico-Stad, wordt bepaald niet zachtzinnig met krekels gespeeld in Venezuela, wordt er gevliegerd in Afghanistan en met platte stenen geketst op de zee, nabij Tanger in Marokko.

Alÿs filmt in gewone steden en dorpen, maar ook daar waar conflict en spanning overheersen – zoals in Afghanistan of een Jezidisch vluchtelingenkamp in Irak. Alÿs legt alles met zijn humane en licht verwonderde blik vast. De spellen zijn vaak een weerspiegeling van rituelen, symbolen, gebruiken en inzichten van elke specifieke samenleving die hij in beeld brengt.

De kunstenaar volgt de kinderen geduldig, beweegt mee met hun bewegingen, maar neemt niet zelf deel aan hun spel. Omgevingsgeluiden zijn te horen; vogels, krekels, de wind, het geschreeuw en gelach van de kinderen. Te zien zijn de soms barre omstandigheden waarin de kinderen leven. Zo wordt de kijker deelgenoot van een uitgesponnen moment in hun levens. Ondanks de soms ellendige omstandigheden zoals oorlog en armoede is de stemming onder de kinderen vooral opgewekt en vrolijk, optimistisch zelfs.

 • Foto: Hans Wilschut

 • Foto: Hans Wilschut

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige  publicatie, specifiek gewijd aan de Children's Games. Met bijdragen van curator en kunsthistoricus Cuauhtémoc Medina, David MacDougall, etnograaf en filmmaker en journalist Lorna Scott Fox. Medina plaatst de serie Children's Games in het bredere oeuvre van Alÿs. MacDougall reflecteert in zijn essay op de achterblijvende aandacht voor kinderen binnen etnografische studies in het algemeen en het vakgebied van visuele antropologie in het bijzonder. Lorna Scott Fox beschrijft alle Children’s Games.

Vormgeving: Joseph Plateau. Uitgegeven door Eye Filmmuseum, Amsterdam / nai010 Uitgevers, Rotterdam. Prijs: € 19,95

 

Sometimes doing something poetic can become political and sometimes doing something political can become poetic.” Francis Alÿs

 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Alys logobalkje

Agenda

dinsdag, 25 feb 2020

 • 19:15
  25 feb 2020
  film

  Sandlines

  Francis Alÿs, MX 2019

  De nieuwste film van Francis Alÿs, die net tijdens IFFR en Sundance is vertoond. De kinderen van een...

Volledig aanbod

Van A tot Z