Skip to content
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Leviathan, 2012
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Leviathan, 2012

Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism

Eye Filmmuseum presenteert 20 januari t/m 20 mei 2024 Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Paravel en Castaing-Taylor zijn voortdurend op zoek naar een nieuwe filmtaal die verder gaat dan de traditionele mensgerichte blik in de antropologie.

Lees meer

Albert Serra

Zomer 2024

Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Catalaanse film-, video- en theaterregisseur Albert Serra. Serra zet voor deze gelegenheid een immense installatie neer die de volledige expositieruimte van Eye beslaat. Dit nieuwe werk is gebaseerd op Liberté, een controversieel toneelstuk dat Serra gemaakt heeft voor de Volksbühne in Berlin. Liberté speelt zich af in de periode voorafgaand aan de Franse Revolutie, toen een groep vrijdenkers verschillende vormen van seksuele vrijheid beproefde buiten de toenmalige conventies om.

New American Cinema

Najaar 2024

Een Eye-tentoonstelling die de schijnwerpers richt op de avant-gardefilm in de Verenigde Staten van de jaren 1960. In die periode bliezen kunstenaars het filmmedium op grote schaal nieuw leven in door het te gebruiken als kunstvorm. Het filmmateriaal diende niet langer om alleen speelfilms mee te maken, maar werd nu gebruikt als experimenteel middel om de grenzen te verkennen tussen film en kunst.

In de expositieruimte van Eye zal werk te zien zijn van een aantal kunstenaars/filmmakers die gelden als wegbereiders van de (16mm-)kunstfilm. Onder hen bekende namen als Stan Brakhage, Bruce Conner, Marie Menken, Shirley Clarke, Yoko Ono en Andy Warhol.

In een overwoekerd veld duikt de kop van een wit paard op van achter weelderig groen. Op de achtergrond is er de gevel van houten huizen die betere dagen hebben gekend.
Janis Rafa, Landscape Depressions, 2023. Film still, single-channel video with sound, 25 min. Courtesy the artist © Janis Rafa

Janis Rafa – Feed me. Cheat me. Eat me.

Eye Filmmuseum presenteert 14 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 een solotentoonstelling van kunstenaar en filmmaker Janis Rafa. Haar evocatieve films en video-installaties bevatten zelden gesproken woord; in plaats daarvan richt ze zich op de stille aanwezigheid van tamme of wilde dieren – honden, paarden, vogels etc. – en maakt ze tot drijvende kracht van haar poëtische composities.

Bestel tickets