Skip to content

Albert Serra

7 juni – 29 september 2024

Eye Filmmuseum presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de Catalaanse film-, video- en theaterregisseur Albert Serra. Serra zet voor deze gelegenheid een immense installatie neer die de volledige expositieruimte van Eye beslaat. Dit nieuwe werk is gebaseerd op Liberté, een controversieel toneelstuk dat Serra gemaakt heeft voor de Volksbühne in Berlin. Liberté speelt zich af in de periode voorafgaand aan de Franse Revolutie, toen een groep vrijdenkers verschillende vormen van seksuele vrijheid beproefde buiten de toenmalige conventies om.

New American Cinema

11 oktober 2024 – 5 januari 2025

Een Eye-tentoonstelling die de schijnwerpers richt op de avant-gardefilm in de Verenigde Staten van de jaren 1960. In die periode bliezen kunstenaars het filmmedium op grote schaal nieuw leven in door het te gebruiken als kunstvorm. Het filmmateriaal diende niet langer om alleen speelfilms mee te maken, maar werd nu gebruikt als experimenteel middel om de grenzen te verkennen tussen film en kunst.

In de expositieruimte van Eye zal werk te zien zijn van een aantal kunstenaars/filmmakers die gelden als wegbereiders van de (16mm-)kunstfilm. Onder hen bekende namen als Stan Brakhage, Bruce Conner, Marie Menken, Shirley Clarke, Yoko Ono en Andy Warhol.

Tegen een donkere, stormachtige lucht zwermen meeuwen rond de camera en bieden ons een glimp van de binnenkant van hun vleugels; een still uit de film Leviathan van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor
Véréna Paravel & Lucien Castaing-Taylor, Leviathan, 2012

Huidige tentoonstelling

Eye Filmmuseum presenteert 20 januari t/m 20 mei 2024 Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Paravel en Castaing-Taylor zijn voortdurend op zoek naar een nieuwe filmtaal die verder gaat dan de traditionele mensgerichte blik in de antropologie.

Bestel tickets