Eye Filmmuseum is tijdelijk gesloten t/m 9 februari. Lees hier meer.

Martin Koolhoven & Ronald Simons
Thema

Koolhoven & Simons

Maandelijkse ode aan de genrecinema

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Hoe vaak zie je Bad Lieutenant (1992), Young Frankenstein (1974) of Darkman (1990) nog op groot doek in de bioscoop? Zelden tot nooit, zal zelfs de meest fanatieke filmliefhebber moeten toegeven.

Daarom is het goed dat regisseur en VPRO-presentator Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons, filmkenners uit cinefiele noodzaak, de handen weer ineen slaan.

  • Bad Lieutenant (Abel Ferrara, US 1992)

  • Young Frankenstein (Mel Brooks, US 1974)

  • Darkman (Sam Raimi, US 1990)

  • Le Salaire de la peur (Henri-Georges Clouzot, FR/IT 1953)

verguisd, bejubeld, onbekend

Een jaar na het verdwijnen van Cinema Egzotik zijn de mannen terug om je door het landschap van de onbekende, verguisde of ooit bejubelde genrefilm te loodsen. 

Koolhoven: ‘Ik verheug me erop om straks samen een uur lang het publiek te vermaken en dan een knallende genrefilm te laten zien.' Simons: ‘Ons cinefiele bloed kruipt maar één kant op: richting elkaar. We zijn weer samen en duiken maandelijks in de smeuïgste genres, voorzien van het ronkendste commentaar.'

Bindende voorwaarde van de hernieuwde samenwerking is: geen van de gekozen titels mag eerder te zien zijn geweest in Cinema Egzotik of De Keuze van Koolhoven.

eenzame revolverheld

Koolhoven en Simons praten over hun liefde voor de genrefilm aan de hand van zeldzame (35mm-)trailers uit de Eye-collectie, gevolgd door een keuzefilm (bij voorkeur op celluloid). Dan kan het gaan over thema’s als Suburburbia, de wraak van moeder Natuur of de eenzaamheid van de Revolverheld, waarbij de Truckerfilm of smoezelige Grindhouse zeker niet worden vergeten. 

Lees meer over de oorsprong van deze nieuwe reeks

Agenda

zondag, 21 feb 2021

donderdag, 25 mrt 2021

Volledig aanbod

Van A tot Z