Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
432 05

4 maanden, 3 weken & 2 dagen

Cristian Mungiu / RO, BE, 2007 / 113 min.

Roemenië, 1987. De zwangere studente Gabita besluit abortus te plegen. Haar vriendin Otilia staat haar bij. Als het uitkomt hangt beiden een zware gevangenisstraf boven het hoofd. En dat is nog maar één van de risico's die de vrouwen lopen. In 4 maanden, 3 weken & 2 dagen hebben de twee niet alleen de verklikkers van dictator Ceaușescu te vrezen. 

4maanden1

Eind 1989 kwam het Roemeense communistische bewind hardhandig ten val. Anders dan de Sovjet-Unie onder Gorbatsjov kende het land in de jaren daarvoor geen 'dooi'; de terreur ging tot op het laatste moment onverminderd door. Reden waarom Otilia de grootst mogelijke omzichtigheid betracht bij het vinden van de middelen en locatie die nodig zijn voor Gabita's abortus. Maar zelfs als alles geregeld lijkt, is de lijdensweg nog niet ten einde. Een illegale aborteur stelt extra voorwaarden aan zijn hulp.

allerintiemste drama

Met 4 maanden, 3 weken & 2 dagen brak de Roemeense New Wave definitief door naar een wereldwijd publiek. De film werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Palm van Cannes 2007. Regisseur Cristian Mungiu situeert het allerintiemste menselijke drama in de allergruwelijkste maatschappelijke context die je je kunt voorstellen.

wurggreep

In een opvallend ingetogen stijl, waarin scènes vaak in één take zijn gedraaid, geeft hij zijn personages alle ruimte. Dicht op de huid van Otilia ondergaan we mét haar de spanning en angst die haar geheime missie met zich meebrengt. Zelfs een onschuldig verjaarspartijtje wordt zo tot een kwelling. Zoals de Volkskrant destijds schreef: 'De film neemt je in een adembenemende omhelzing.' Zeg maar gerust wurggreep.

Op 8 januari is Dana Bunescu (editor van de film) aanwezig bij de voorstelling. Dominique Nasta, schrijfster van boeken over de Roemeense cinema en professor filmstudies, gaat met haar in gesprek.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Cristian Mungiu

Productiejaar

2007

Productieland(en)

RO, BE

Originele titel

4 maanden, 3 weken & 2 dagen

Lengte

113 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
4maanden2
4maanden3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op