Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Page of Madness (Kurutta Ippēji) (Teinosuke Kinugasa, JP 1926)

A Page of Madness

Teinosuke Kinugasa / JP, 1926 / 60 min.

Over de waanvoorstellingen van een gekkenhuis-bewoner, naar een kort verhaal van de Japanse schrijver Yasunari Kawabata. De zelden vertoonde film geldt als het Oosterse equivalent van Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari en is nu te zien in het Japan-programma van EYE dat tot en met december duurt. 

still A Page of Madness (Kurutta Ippēji) (Teinosuke Kinugasa, JP 1926)

In A Page of Madness werkt een oude matroos als conciërge in het gekkenhuis waar zijn vrouw is opgenomen; op die manier denkt hij haar te kunnen laten ontsnappen – het enige probleem is dat zijn vrouw haar onderkomen niet wil verlaten….Regisseur Teinosuke Kinugasa (1896-1982) weet de kijker mee te sleuren in zijn verbeelding van de irrationele belevingswereld van de hoofdpersoon; schots en scheve decors, ongebruikelijke camerastandpunten en sterke licht-donkereffecten roepen een gevoel van angst en beklemming op, net zoals in die andere klassieker, Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) waarmee Kinugasa”s film vaak vergeleken wordt.

A Page of Madness geldt als grote sprong vooruit in de Japanse cinema die tot dan toe sterk gelieerd was aan de opvoeringspraktijken van het (kabuki)theater. Kinugasa had zich laten inspireren door de vernieuwende (niet-lineaire) montagetechnieken van Sergej Eisenstein en leverde de eerste echte Japanse avant-gardefilm af.

De gerestaureerde 35mm kopie van A Page of Madness (1926) is afkomstig van George Eastman House, Rochester (Verenigde Staten). De film werd jarenlang verloren gewaand, totdat Kinugasa in 1971 bij toeval in een aarden pot op zijn eigen zolder het negatief van de film terugvond. A Page of Madness is al meer dan twintig jaar niet meer vertoond in Nederland. De vertoning van de gerestaureerde kopie wordt live begeleid door het Franse Pangea Stringquartet, dat de speciaal voor deze film geschreven score van de Franse componist Jean-Philippe Feiss ten uitvoer brengt.Muzikale begeleiding Pangea Stringquartet: Johan Renard (viool), Youri Bessières (viool), Cyprien Busolini (viola), Jean-Philippe Feiss (cello & compositie)

Details

Regisseur

Teinosuke Kinugasa

Productiejaar

1926

Productieland(en)

JP

Originele titel

Kurutta ippeiji

Lengte

60 min.

Taal

none, live music, Japanese, English

still A Page of Madness (Kurutta Ippēji) (Teinosuke Kinugasa, JP 1926)
still A Page of Madness (Kurutta Ippēji) (Teinosuke Kinugasa, JP 1926)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op