Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still A Short Film About Love (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)

A Short Film About Love

Krzysztof Kieslowski / PL, 1988 / 87 min.

Wat als een 19-jarige, tamelijk sensitieve postbeambte een hevige liefde opvat voor zijn verleidelijke overbuurvrouw, een promiscue dertiger? Lange speelfilmversie van de zesde aflevering van Kieslowski’s Dekalog-tv-serie verkent het verschil tussen liefde en seks, tussen samen zijn en eenzaam zijn.  

poster A Short Film About Love (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
Tomek houdt alle bewegingen van Magda in de gaten; hij schaft een telescoop aan en ziet vanachter zijn raam hoe Magda er een bonte reeks minnaars op nahoudt met wie ze vluchtige verhoudingen heeft.

Het blijft niet bij bespieden: Tomek vertoont het licht manische gedrag van een stalker. Als Magda in de gaten heeft dat Tomek haar overbuurman is doet ze iets onverwachts: ze besluit de onervaren 19-jarige te verleiden, om hem te laten zien dat ‘liefde’ een illusie is. Tomek vat het niet goed op, zachtjes uitgedrukt….

Kieslowski filmde een (ethische) bespiegeling over verschillende interpretaties van ‘liefde’. Magda lijkt het geloof in ware liefde te hebben verloren en probeert haar eenzaamheid te verlichten in kortstondige affaires die om seks draaien, Tomek denkt dat Magda de complete vervulling van zijn leven is. Beider levens raken uit het gareel.

Roerige tijd

A Short Film About Love is de lange bioscoopversie van het zesde deel van de Dekalog-serie, een vertelling over de betekenis van de tien geboden in de moderne tijd, voor de Poolse tv (1989-1990).

Met vaste scenarist Krzysztof Piesiewicz draaide Kieslowski binnen een jaar tien films van ieder een uur; de serie was in z’n geheel te zien op het filmfestival van Venetië (1989). Een ongelooflijke prestatie, zeker in de roerige tijd volgend op de val van de Muur, toen de communistische machthebbers gedwongen werden vrije verkiezingen toe te staan.

...verpletterende kijkervaring...diepgevoelde empathie... (NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1988

Productieland(en)

PL

Originele titel

Krotki film o milosci

Lengte

87 min.

Taal

Polish

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still A Short Film About Love (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
still A Short Film About Love (Krzysztof Kieslowski, PL 1988)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op