Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Aferim 02

Aferim!

Radu Jude / RO, BG, CZ, FR, 2015 / 108 min.

In Aferim! - letterlijk vertaald: bravo! - maken politieman Costandin en zijn puberzoon jacht op een ontsnapte slaaf. De film van Radu Jude legt een stuk Europese geschiedenis bloot dat westerse schoolboeken nimmer heeft gehaald. Over in slavernij gehouden Roma in het vorstendom Walachije anno de jaren 30 van de 19de eeuw. Radu Jude is aanwezig voor een Q&A.

Poster aferm

Walachije werd in 1862 ingelijfd door Roemenië, nadat de slavernij al zes jaar daarvoor was afgeschaft. Maar anno 1835 is er nog volop werk aan de winkel voor een politieman die in opdracht van een landeigenaar op zoek gaat naar de lijfeigene die diens vrouw zou hebben verleid. Zodra de ontsnapte slaaf, Carfin, is opgespoord, keren vader en zoon terug met hun buit. De status quo is hersteld.

kluchtige oppervlakte

Met zijn boertige personages en folkloristische details zou het op op 35mm en in zwart-wit gedraaide Aferim! kunnen doorgaan voor een satire op een voorbije wereld en haar achterhaalde zeden en gewoonten. Maar kijk door de kluchtige oppervlakte heen en de film wordt al een stuk minder tijdgebonden. Want het zijn niet alleen de zigeuners die het hier moeten ontgelden, maar ook Joden, vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen.

western

De vorm mag verwant zijn aan de western - in de internationale trailer wordt zelfs letterlijk gerefereerd aan The Searchers en Red River - het universum van Jude's film is tegelijk absurder en cynischer. Als Roemeense Oscar-inzending voor de beste niet-Engelstalige film haalde Aferim! niet de shortlist, maar op de Berlinale van 2015 won Jude terecht de prestigieuze Zilveren Beer voor beste regie.

Regisseur Radu Jude is op 11 januari aanwezig bij de voorstelling van Aferim!. Filmjournalist Andrej Gorzo gaat dan met hem in gesprek (voertaal: Engels).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Radu Jude

Productiejaar

2015

Productieland(en)

RO, BG, CZ, FR

Originele titel

Aferim!

Lengte

108 min.

Taal

Romanian, Turkish, Romany

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Aferim 05
still Aferim!
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op