Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)

Aletta Jacobs : het hoogste streven

Nouchka van Brakel / NL, 1995 / 65 min.

Nouchka van Brakel schetst fictief portret van Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nedeland, boegbeeld van de eerste feministische golf. Van Brakel: “Een historie met enkel droge feiten vind ik altijd heel saai. Een levendige eigentijdse her-story leek mij boeiender."

poster Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)

In de eerste week van juni vertoont Eye de VR-ervaring Walzer, van Frieda Gustavs en Leo Erken – reis door een landschap van duizenden vrouwenfoto’s uit de eerste feministische golf (1850-1940).

Een van de beroemdste feministes uit die tijd is de Nederlandse arts, politica en voorvechtster van seksuele voorlichting en emancipatie, Aletta Jacobs (1854-1929).

Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die toegang kreeg tot de studie medicijnen; als arts met een eigen praktijk pleitte ze voor het gebruik van het pessarium door sekswerkers en arbeidersvrouwen, om hen de talloze zwangerschappen te besparen. En de ‘Wet Jacobs’ uit 1919 maakte de weg vrij voor het algemeen kiesrecht.

De vrouw achter de foto

Over deze formidabele vrouw maakte Van Brakel een fictieve historische vertelling, waarin ze zelf optreedt als interviewster om met Jacobs en tijdgenoten te spreken. Ze was al lange tijd geïntrigeerd door de figuur van Jacobs, telg uit een vrijzinnig joods artsengezin op het platteland van Groningen.

Wie was de vrouw achter de strenge zwart-witportretfoto? Wat waren haar twijfels, hoe dacht ze over het huwelijk, haar echtgenoot en de vele beledigingen die ze moest slikken, als gestudeerde, geëngageerde vrouw in een mannenwereld?

Nouchka van Brakel is dinsdag 30 mei in Eye voor een Q&A na afloop van haar film.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Nouchka van Brakel

Productiejaar

1995

Productieland(en)

NL

Originele titel

Aletta Jacobs : het hoogste streven

Lengte

65 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye

Why in Eye

Boegbeeld uit de eerste feministische golf, Aletta Jacobs, is een van de vrouwen die je tussen 31 mei en 7 juni tegen het lijf kunt lopen in het onvergetelijke landschap van vrouwenportretten in de virtual-reality-ervaring Walzer.

still Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)
still Aletta Jacobs: het hoogste streven (Nouchka van Brakel, NL 1995)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op