Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)

Walzer

Leo Erken, Frieda Gustavs / NL, 2022 / 10 min.

In de VR-ervaring Walzer van Frieda Gustavs en Leo Erken maak je een reis door een landschap van duizenden vrouwenfoto’s uit de eerste feministische golf (1850-1940). Met virtual reality hebben ze een nieuwe manier gevonden om archiefmateriaal toegankelijk te maken voor iedereen.

poster Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)

De soms meer dan honderd jaar oude foto’s krijgen in Walzer een nieuw leven en betekenis. De onbekende foto's zijn verzameld uit privécollecties of gevonden op Marktplaats en rommelmarkten. Duizenden persoonlijke vrouwengeschiedenissen zaten verstopt in dozen en albums. Door deze foto’s in drie dimensies in elkaar te laten overvloeien kunnen hun verhalen eindelijk gehoord worden. Stemmen fluisteren, zingen, schreeuwen en vertellen verhalen, liedjes en gedichten in acht verschillende talen. Walzer brengt zo de eerste feministische golf (1850-1940) tot leven.

Iedere bezoeker maakt zijn eigen reis door het fotolandschap dat je helemaal omringt. Je bepaalt zelf welke portretten je wilt benaderen. Het intelligente VR-werk reageert daarbij op de bewegingen van de kijker. De reis begint in een dichte mist, met een enkele ballon en een originele score van componist en performer Frieda Gustavs – de wals van de titel van het project. De makers hebben een nieuwe manier gevonden om uniek archiefmateriaal dat lang onderbelicht is gebleven vanuit het vrouwelijk perspectief te ontsluiten.

Over de makers

Walzer
werd gecreëerd door Frieda Gustavs en Leo Erken, met technische ondersteuning van Cris Mollee en Malou Minkjan. Het werk ging in 2022 in première op het BFI London Film Festival, waar het een nominatie kreeg voor de ‘Best Immersive Art and XR Award’.

Frieda Gustavs (Duitsland, 1996) is een in Amsterdam gevestigde muziekcomponist/performer en beeldend kunstenaar. Ze schreef veelgeprezen muziek voor het Opera Forward Festival, Holland Festival en Gaudeamus Muziekweek. In 2020 won ze de Young Art Support Amsterdam Prijs.

Leo Erken (Nederland, 1964) is een beeldend kunstenaar en fotografieverzamelaar die werkt met VR, film en fotografie. Hij is de oprichter van nl12, een mediabedrijf dat VR, film, fotografie en andere projecten over maatschappelijke kwesties produceert.

31 mei t/m 7 juni in Eye.

VR kan bijwerkingen hebben. Lees hier meer over simulatieziekte.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Leo Erken, Frieda Gustavs

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Lengte

10 min.

Taal

Nederlands, Russisch, Pools, Engels, Duits, Japans, Italiaans, Portugees

Onderdeel van

Virtual Reality in Eye

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in een apart programma, Virtual Reality in Eye. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye
still Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)
still Walzer (Leo Erken & Frieda Gustavs, NL 2022)
campagnebeeld Eye International Conference 2023 (horizontaal)

Eye International Conference

Walzer sluit naadloos aan bij het thema ‘Activating the Archive’ van de jaarlijkse Eye International Conference (4-7 juni). Op deze conferentie, georganiseerd door Eye en de Universiteit van Amsterdam, gaan experts in gesprek over het activeren van collecties en het activistisch inzetten van archieven.

Lees meer
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op