Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ali 2001 michael mann 1 0

Ali

Michael Mann / US, 2001 / 157 min.

Al vanaf The Jericho Mile uit 1979 draait het in de films van Michael Mann om geobsedeerde mannen: van sportlui en rechercheurs tot gangsters. Met Ali, zijn biopic over bokser Muhammad Ali, voegde Mann aan dat rijtje onverzettelijke personages misschien wel het meest kleurrijke toe. Een controversiële figuur in wie een beetje acteur maar al te graag zijn tanden zet. De keuze voor Will Smith, voormalig rapper en ster van de jaren 90-sitcom sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, was misschien niet de meest voor de hand liggende, maar pakte voortreffelijk uit.

Poster ali eye filmmuseum

De film beslaat tien jaar van Ali's carrière, de periode tussen 1964 en 1974, waarin de bokser zich bekeerde tot de islam en zijn oude naam, Cassius Clay, inruilde voor Muhammad Ali. In '64 versloeg hij wereldkampioen zwaargewicht Sonny Liston, tien jaar later heroverde hij zijn titel op George Foreman tijdens de legendarische Rumble in the Jungle in Kinshasa. Smith ging all the way voor de rol. Hij kwam twintig kilo aan, trainde tot zeven uur per dag en vocht voor de camera met echte boksers die echte stoten uitdeelden.

schrik van het witte establishment

Maar met Ali op de voorgrond trekken aan de kijker ook tien turbulente jaren uit de Amerikaanse geschiedenis voorbij: Martin Luther King, Malcolm X, rassenrellen en Vietnam. De memorabelste rol naast die van Smith als schrik van het witte establishment komt trouwens voor rekening van een onherkenbaar geschminkte Jon Voight als bevriende sportjournalist. Ironisch genoeg dezelfde acteur die zich tegenwoordig opwerpt als hartstochtelijk supporter van Donald Trump.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michael Mann

Productiejaar

2001

Productieland(en)

US

Originele titel

Ali

Lengte

157 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Michael Mann

Michael Mann vangt op onnavolgbare wijze de gruizige kanten van het grotestadsleven in gestileerde beelden. Zijn helden zijn existentiële eenlingen, stuk voor stuk doordrongen van een eergevoel dat hen rechtstreeks naar de hemel of naar de hel leidt.

Lees meer
campagnebeeld Heat & Vice: The Films of Michael Mann
Ali 2001 michael mann 2
Ali 2001 michael mann 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op