Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Alledaagse waardigheid (Ida Does, NL 2023)

Alledaagse waardigheid

Ida Does / NL, 2023 / 67 min.

Première van Alledaagse waardigheid tijdens de Black Achievement Month. In haar documentaire gaat Ida Does op zoek naar de impact van het werk van Professor Philomena Essed op hedendaagse generaties, die de strijd aangaan tegen racisme, uitsluiting en discriminatie. Met live muziek.

poster Alledaagse waardigheid (Ida Does, NL 2023)

Alledaagse waardigheid werpt een blik terug op de tumultueuze jaren 80 en 90, toen de jonge wetenschapper Philomena Essed als pionier baanbrekend onderzoek deed naar racisme in Nederland. Haar boek Alledaags racisme uit 1984 blijft een mijlpaal. Voor deze documentaire ontmoet Essed, die tegenwoordig in Californië woont en werkt, opnieuw Prinses Irene, aan wie zij in 1984 het eerste exemplaar van haar boek overhandigde. Daarnaast gaat Essed in gesprek met jonge studenten.

De documentaire geeft een boeiende inkijk in het anti-racismedebat in Nederland, waarbij het werk van Essed niets aan actualiteit en relevantie blijkt te hebben verloren. Essed heeft de weg geëffend voor een intersectionele benadering waarmee we racisme in de samenleving beter kunnen herkennen, begrijpen en uiteindelijk kunnen uitdagen. Een analyse die nu net zo actueel is als in 1984. De film combineert zeldzaam archiefmateriaal, stamboomonderzoek en boeiende dialogen met prominente figuren zoals Gloria Wekker, Marion Bloem en Anja Meulenbelt en de volgende generatie wetenschappers en activisten.

De première vindt plaats in aanwezigheid van Philomena Essed en regisseur Ida Does.

Na afloop van de film zijn er muzikale optredens van David Christopher Gillmon-Jackson (componist filmmuziek en zang), Arturo den Hartog (zang), Marlon Titre (gitaar) en Djuwa Mroivili (vleugel).

De filmpremière maakt onderdeel uit van de Black Achievement Month.

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Ida Does

Productiejaar

2023

Productieland(en)

NL

Originele titel

Alledaagse waardigheid

Lengte

67 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

still Alledaagse waardigheid (Ida Does, NL 2023)
still Alledaagse waardigheid (Ida Does, NL 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op