Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Toervschaijk 2

An Evening with Toer van Schayk

Bij de tachtigste verjaardag van Toer van Schayk organiseren EYE, Nationale Opera & Ballet en stichting Toer van Schayk een avond rond de wereldwijd geroemde choreograaf, met korte films en een live uitgevoerde pas de deux. Van Schayk wordt ook geïnterviewd over zijn leven en werk.

Toerposter 70x100 2

Toer van Schayk (Amsterdam, 1936) heeft een lange weg afgelegd als beeldend kunstenaar, danser, decorontwerper en choreograaf. Zijn indringende, expressieve vertolkingen maakten hem tot een van de geliefdste solisten van Het Nationale Ballet. Na zijn carrière als danser bezorgde hij het gezelschap – met collega-choreografen Rudi van Dantzig en Hans van Manen – internationale erkenning.

Vanwege zijn veelzijdigheid, vakmanschap en aandacht voor detail wordt Van Schayk wel “de laatste renaissancist” genoemd. Tot zijn vele meesterwerken behoren stukken als Notenkraker en Muizenkoning, waarvoor hij zowel de betoverende decors als kostuums ontwierp als het leeuwendeel van de choreografie maakte. Naast het interview staat de uitvoering van een nieuwe,15 minuten durende choreografie van Van Schayk op het programma, de “Live-pas-de-deux” (Episodes in Fragmenten). Ook zijn twee televisiedansfilms te zien (Ik ben de enige, 2014, 15”; Viool in de nacht, 1989, 7”). Van Schayk signeert tevens de pas verschenen monografie Toer van Schayk. Danser, choreograaf en kunstenaar.

Samenwerking EYE, Nationale Opera & Ballet en stichting Toer van Schayk.

Details

Toneelrepetitie notenkraker muizenkoning 2015 2
Toneelrepetitie notenkraker muizenkoning 2015
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op