Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Thee met koek (Ton van Saane, NL 1970)

Animated

Meet the Archive: Animated

Hoe groot en veelzijdig de Eye-collectie is, wordt ieder jaar duidelijk als de collectiespecialisten voor het voetlicht treden tijdens Meet the Archive. Meet the Archive brengt bijzondere verhalen over de (vroege) filmgeschiedenisen haalt vergeten filmmakers naar voren. Met vandaag La villa aux surprises, De Chomón 150 Anniversary & Escamillo a le ver solitaire, de filmtekeningen van Ton van Saane en gaming met koloniale film.

poster Meet the Archive 2022
Haal voor deze voorstelling een gratis toegangskaart op aan de kassa (alleen op de dag zelf).

Bijzondere verhalen over vergeten films. Vandaag animatietechnieken en animatiegeschiedenis.

Programma

 • La villa aux surprises (FR 1912, 5')

  Trucfilm/komedie met livemuziek.

 • De unieke poppencollectie van Joop Geesink

  De unieke poppencollectie van Joop Geesink

  Eye heeft in 2022 de poppencollectie van Joop Geesink verworven: een grote verzameling originele poppen. Soeluh van den Berg, curator filmgerelateerde collecties en Leenke Ripmeester, curator animatiefilm, vertellen over de geschiedenis en het maakproces van de reclamespots gemaakt in Joop Geesinks Dollywood. Ook wordt een film vertoond waarin onder andere dochter Louise Geesink, Mevr. Jonker-Leurs en Dhr. Paul van den Acker (bewaarder/verzorger van de poppen in kasteel Nederhorst ten Berg namens de Harmine Wolters Stichting) worden geïnterviewd.

 • still Escamillo a le ver solitaire (Segundo de Chomón, ES 1912)

  De Chomón 150 Anniversary & Escamillo a le ver solitaire (Segundo de Chomón, ES 1912, 7') met live pianomuziek.

  Vanaf 2021 viert Filmoteca de Catalunya de 150ste verjaardag van Segundo de Chomón met een internationaal archiefproject (#AnyChomon). Naast de filmvertoningen wordt er achter de schermen veel nieuw onderzoek gedaan met verrassende resultaten, met name naar Iberico Film die De Chomón heeft opgericht in Barcelona. Een van de meest opmerkelijke vondsten in Eye is Escamillo a le ver solitaire, een groteske komedie met live action en stop-motion. Gepresenteerd door curator Elif Rongen. In samenwerking met Rosa Cardona en Mariona Abruzzo van Filmoteca de Catalunya.

 • still De maatschappelijke ladder (Ton van Saane, NL 1963-1967)

  De filmtekeningen van Ton van Saane

  De ‘filmtekeningen’ van animator Ton van Saane (1930-1973) zijn uniek. Hoewel zijn oeuvre uit meer dan 80 films bestaat, is zijn werk toch grotendeels onbekend. Onlangs heeft Eye deze films geconserveerd. Vijf films zijn vandaag te zien, waaronder enkele stille films waarvoor de zoon van de maker, geluidsman Fokke van Saane, nu een soundtrack heeft gemaakt. Met een inleiding van curator animatiefilm Leenke Ripmeester. Te gast zijn: Ellie van Saane (weduwe) en Fokke van Saane (zoon).

 • Flores-Film. Reis naar Insulinde en Missie op Flores N.O.I. (Johannes Bouma, Simon Buis, Johannes van Cleef e.a., NL 1925)

  Gaming met koloniale film

  De films over de voormalige kolonie Nederlands Oost-Indië behoren tot de oudste collecties van Eye. Zo'n 1500 titels werden sinds de late jaren zeventig overgedragen door het toenmalige Koninklijk instituut voor de Tropen (KIT). Veel beeldende kunstenaars maken in hun artistieke proces gebruik van dit archiefmateriaal om hiermee een nieuw narratief te creëren.

  Zo ook Imran Channa, de huidige Artist in Residence bij Eye, die momenteel werkt aan een game met door hem nagetekend beeldmateriaal uit de jaren twintig van de vorige eeuw, van onder meer Willy Mullens.

  Hoe ziet die collectie 'koloniale film' bij Eye eruit en waarom is het materiaal voor Channa belangrijk om op deze wijze te presenteren? Inleiding door curator Dorette Schootemeijer en presentatie door Imran Channa.

  © kleurmateriaal: Imran Channa

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

105 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Meet the Archive 2022

Ontdek verborgen schatten uit de Eye-collectie. Een keer per jaar presenteren de collectiespecialisten van Eye nieuwe aanwinsten, bijzondere vondsten en restauratieprojecten. Tijdens dit kijkje achter de schermen toont Eye de enorme rijkdom van de collectie. De toegang voor het programma overdag is gratis.

Lees meer
campagnebeeld Meet the Archive 2022
still Escamillo a le ver solitaire (Segundo de Chomón, ES 1912)
still Dag Nacht II (Ton van Saane, NL 1968-1971)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op