Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Anna (Alberto Lattuada, IT/FR 1951)

Anna

Alberto Lattuada / IT, FR, 1951 / 107 min.

Ogenschijnlijk een melodrama, maar in feite een subtiele verkenning van de psyche van een vrouw die haar eigen weg gaat: Anna, met Silvana Mangano in de hoofdrol, is Alberto Lattuada’s geraffineerde interpretatie van een liefdesverhaal in film noir-stilering.

poster Anna (Alberto Lattuada, IT/FR 1951)

Soms koos Alberto Lattuada het melodrama om een moderne boodschap in zijn films te vervlechten. In Anna is Silvana Mangano een vrouw die zich tot non wil laten inwijden. Vlak voordat het zover is – ze werkt als zuster in een hospitaal – wordt haar ex-geliefde Andrea (Raf Vallone) zwaar gewond binnen gebracht.

Andrea wil de liefde opnieuw laten bloeien, Anna denkt aan het verleden, toen Andrea de rivaal was van haar andere geliefde, de onbetrouwbare barman Vittorio (Vittorio Gassman); Vittorio werd door Andrea gedood, uit zelfverdediging. Ook denkt Anna aan haar verleden als nachtclubdanseres en haar toekomst als non. Wat staat haar te doen?

Grote namen

Drie (toekomstig) grote namen van de Italiaanse cinema kwamen bijeen in Anna: Silvana Mangano, ‘de Italiaanse Rita Hayworh’, beroemd vanwege haar sensuele rol in Riso amaro (1949, Giuseppe De Santis), Raf Vallone, te zien in tal van neorealistische films, waaronder Lattuada’s La spiagga (1954) en Vittorio Gassman, later te zien in de komedies van Dino Risi en de Ettore Scola-klassiekers C’eravamo tanto amati (1974) en La terrazza (1980).

Opmerkelijk: Lattuada, afgestudeerd in de bouwkunst, laat de architectuur een belangrijke rol spelen: Anna dwaalt door de zalen van het hospitaal, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid; het lijkt alsof ze door de schilderijen van Giorgio De Chirico loopt, ‘de omgeving weerspiegelt het labyrint van haar ziel’, zoals een Italiaanse criticus schreef.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1951

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Anna

Lengte

107 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini
still Anna (Alberto Lattuada, IT/FR 1951)
still Anna (Alberto Lattuada, IT/FR 1951)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op