Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, US 1979)

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Coppola / US, 1979 / 183 min.

Coppola’s epos over de waanzin van de Viet­namoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Du­vall en Dennis Hopper, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. 4K-restauratie.

poster Apocalypse Now: Final Cut (Francis Ford Coppola, US 1979)
“Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Francis Ford Coppola's oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (“I've seen horrors...”) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft.

De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld. Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign.

Ultralage helikoptergeluiden

De Final Cut is een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.

“...spectaculaire restauratie van geluid en kleur...krijgt nu nog meer lading... verbluffende, ongekend contrastrijke kleurpracht... (***** de Volkskrant)

“...een weergaloze ervaring...oogt mooier dan ooit...werkelijk schitterend...briljante verbeelding...verbetering van de Reduxversie, die bij de overzetting naar digitale projectiesystemen in beeld en geluid aanzienlijk is opgeknapt...Als dichterlijke verbeelding van de gekte van de Vietnamoorlog laat Apocalypse Now alle andere films ver achter zich... (***** Het Parool)

“...adembenemend...meer diepte en details...Nu valt extra op hoe secuur Coppola zijn film heeft gecomponeerd... (***** NRC)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Francis Coppola

Productiejaar

1979

Productieland(en)

US

Originele titel

Apocalypse Now: Final Cut

Lengte

183 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, US 1979)
still Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, US 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op