Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Artificial Herzog Piotr Winiewicz header

Artificial Herzog: Piotr Winiewicz

Eye on Art: Artifical Herzog: Piotr Winiewicz

In zijn film About a Hero onderzoekt Piotr Winiewicz in hoeverre je kunstmatige intelligentie kunt inzetten om een film à la Werner Herzog te maken. Winiewicz presenteert vanavond het proces. Ook te gast is beeldend kunstenaar Constant Dullaart, die met Winiewicz aan een installatie rondom Herzogs stem werkt.

poster Artificial Herzog: Piotr Winiewicz

"Nog in geen 4500 jaar zal een computer een film maken die zo goed is als een van mij." Deze uitspraak van Werner Herzog zette kunstenaar Piotr Winiewicz aan het denken. Kan een computer een filmscript schrijven? Met de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie rijst de vraag welke vorm de samenwerking tussen mensen en machines eruit kan komen te zien.

Met zijn aankomende feature film About a Hero onderzoekt Winiewicz in hoeverre je artificial intelligence kunt inzetten om een film à la Werner Herzog te maken. Daarvoor programmeerde hij ‘Kaspar Hauser’, een AI-entiteit gebaseerd op de geest van Werner Herzog, om een filmscript te schrijven.

“I hope people get scared. I want them to feel like they are in the middle of a horror movie. I want them to realize that the future of film belongs to the machines”, aldus de machine. About a Hero is onderdeel van Winiewicz's grotere project Kaspar AI, vernoemd naar de Duitse vondeling Kaspar Hauser (1812-1833), wiens verhaal Herzog inspireerde voor diens film Jeder für sich und Gott gegen alle (1974). Deze film wordt na afloop van het programma vertoond.

De ziel van de film

Werner Herzog heeft Winiewicz officieel toestemming gegeven voor het project, hoewel hij ervan overtuigd is dat de computer zal falen. Want: waar is de ziel van deze film? Momenteel zit Winiewicz midden in het productieproces, dat hij aan het publiek presenteert. Met beeldend kunstenaar Constant Dullaart vertelt hij over de kunstinstallatie waarin ze gezamenlijk met AI de kenmerkende stem en het taalgebruik van Werner Herzog onderzoeken. Daarna volgt een panelgesprek, waarin onder meer technofobie en creativiteit aan bod komen, en een Q&A.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op