Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Atlantic 26006332 st 1 s high

Atlantic.

Jan-Willem van Ewijk / NL, BE, DE, MA, 2015 / 94 min.

Een twintiger laat zijn Marokkaanse dorp achter zich om op zijn surfplank de Atlantische Oceaan te trotseren, en zo eindelijk zijn eigen weg te gaan. Visueel overweldigende film van Jan-Willem van Ewijk, zelf surfer en voormalig investeringsbankier.

Atlantic 26006332 ps 1 s high

In Atlantic. deinen we met de eenzame surfer mee op de golven. De zee is in deze bijzondere film een levend, rusteloos organisme. In zijn verlangen naar vrijheid is de verliefde jonge visser Fettah vastberaden om op zijn surfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen.

De filmbeelden nodigen uit om je erin onder te dompelen, dankzij de intuïtievere manier van filmmaken, waarbij het nemen van die éne golf een leven kan veranderen. De film is opgenomen in een kustdorp Moulay Bouzarqtoun, dat tussen Casablanca en Agadir ligt en eind jaren 80 door de windsurfers is ontdekt. De komst van de surfers heeft hen vrijheid gebracht maar ook frustratie: de bewoners hadden verwacht dat het dorp een toeristisch oord zou worden maar dat is nooit gebeurd.

De cast bestaat onder andere uit Thekla Reuten en de Marokkaanse acteur Mohamed Majid (Incendies, Syriana). De acteur Fettah Lamara die Fettah speelt in de film, runt een restaurant in het dorp. Van Ewijk zelf was vliegtuigbouwkundige en investeringsbankier voordat hij zijn leven radicaal omgooide om films te gaan maken.

Details

Regisseur

Jan-Willem van Ewijk

Productiejaar

2015

Productieland(en)

NL, BE, DE, MA

Originele titel

Atlantic.

Lengte

94 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Atlantic 26006332 st 2 s high
Atlantic 26006332 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op